Regióny Rôzne Zo Slovenska

Spišský hrad sa teší veľkému záujmu: Za 7 mesiacov ho navštívilo takmer 118 000 ľudí

Dominanta Spiša sa teší veľkému záujmu. Za prvých 7 mesiacov tohto roka ju navštívilo 117 938 ľudí, teda o vyše 6000 viac ako vlani v rovnakom období.

Ilustračný obrázok k článku Spišský hrad sa teší veľkému záujmu: Za 7 mesiacov ho navštívilo takmer 118 000 ľudí
Zdroj: TASR

„Záujmu sa tešia naše podujatia, ako sú divadelné piatky a hlavne sobotňajšie Tajomné noci na hrade, teda nočné prehliadky so živými sochami," povedala Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči, pod ktoré Spišský hrad patrí. Vlani na hrad, ktorého prevádzka nie je celoročná, zavítalo 209 110 návštev­níkov.

V priebehu letných mesiacov na Spišskom hrade pripravili viacero podujatí, do konca augusta je naplánovaný počas víkendov historický šerm či legenda o Spišskom hrade. Nedele sú vyhradené pre deti, ich súčasťou sú divadelné predstavenia a koncerty so začiatkom o 14.30 h.

Každú prázdninovú sobotu sa môžu návštevníci zúčastniť nočných prehliadok, ktoré sú spojené so živými sochami. Nočné prehliadky sú doplnené o šermiarske vystúpenia alebo ohňovú šou. Začiatok je o 20.30 h.

Spišský hrad je príkladom stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatkom 13. storočia. Už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu. Patril kráľovským dynastiám Arpádovcov, Anjouovcov, neskôr Zápoľským, Thurzovcom a Csákyovcom. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM