Technológie

Rekordný pokles dodávky smarftónov na európsky trh: Jednotkou ostáva Samsung

Dodávky inteligentných telefónov na európske trhy klesli v 1. kvartáli o rekordných vyše 6 %. Dôvodom je prepad na trhoch západnej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Rekordný pokles dodávky smarftónov na európsky trh: Jednotkou ostáva Samsung
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Podľa analytickej spoločnosti Canalys klesli dodávky smartfónov na trhy v Európe za prvé tri mesiace medziročne o 6,3 %. Bol to historicky najvýraznejší pokles za jeden kvartál, pričom najviac sa pod to podpísala západná Európa, kde dodávky klesli až o 13,9 %, na 30,1 milióna.

V rámci západnej Európy najväčší pokles zaznamenala Británia, takmer 30 %. Nasledovali Francúzsko a Nemecko s poklesom o 23,2 % a 16,7 %. Situáciu čiastočne kompenzovala stredná a východná Európa, kde predaj najviac podporilo Rusko. V rámci strednej a východnej Európy sa dodávky v 1. štvrťroku medziročne zvýšili o 12,3 %, na 15,9 milióna smartfónov, pričom Rusko zaznamenalo rast o 25,4 %.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Z pohľadu firiem si prvú pozíciu na európskom trhu udržala juhokórejská spoločnosť Samsung s 15 miliónmi predaných smartfónov. Medziročne však jej predaj klesol o 15 %, keď sa výraznejšie začali presadzovať konkurenti ako Huawei a Xiaomi. Apple predal vyše 10 miliónov smartfónov, aj to však medziročne znamená vyše 5-% pokles. Na 3. priečke skončila čínska firma Huawei so 7,4 milióna predaných telefónov, čo navyše znamená prudký rast o 38,6 %.

Spomínané tri firmy v posledných rokoch spoločne zvyšovali svoj podiel na európskom trhu. Zatiaľ čo v 1. štvrťroku 2014 kontrolovali v Európe tesne nad 60 % trhu, v 1. kvartáli tohto roka to už bolo 71,4 % trhu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM