Webnoviny - Svet

Rely Argentína v znamení vozidiel Škoda

WEBNOVINY.SK

Foto: ŠKODA AUTO Slovensko BRATISLAVA 24. marca (WBN/PR) – Svetoznáma argentínska rely, tretie podujatie šampionátu IRC, sa niesla v znamení vozidiel Škoda. Fínsky pilot Juho Hänninen v službách továrenského tímu Škoda Motorsport korunoval svoj skvelý výkon presvedčivým víťazstvom, druhý bol Guy Wilks jazdiaci za tím Škoda UK Motorsport a tretie miesto obsadil ďalší člen továrenského tímu Jan Kopecký.

Vozidlá Škoda tak prvýkrát vo svojej histórii oslávili „hattrick“ a Juho Hänninen kraľuje celkovému poradiu jazdcov šampionátu IRC s päťbodovým náskokom pred Wilksom. Na tretie miesto poskočil vďaka výsledku v Argentíne Jan Kopecký. Vedenie si upevnila plným bodovým ziskom aj značka Škoda v hodnotení výrobcov, pred druhým Peugeotom a tretím Fordom.

Náročná šotolinová rely bola rozložená do troch dní, na jazdcov čakalo 15 rýchlostných skúšok s celkovou dĺžkou 231 km. Piatkovú supereresku dlhú 3.3 km, ktorá sa išla na mestskom okruhu, vyhral jazdec Peugeotu a minuloročný víťaz seriálu IRC Kris Meeke pred Guyom Wilksom. Hänninen s Kopeckým boli štvrtí resp. piati so zhodným časom a stratou 2.9 sekundy na víťaza. Ako sa však ukázalo, bolo to prvé a posledné víťazstvo inej značky ako Škoda.

Sobotňajšiu etapu, ktorá bola charakteristická extrémne rýchlym a tvrdým povrchom, odštartoval vo veľkom štýle Hänninen, vyhral hneď prvú rannú eresku a dostal sa do čela celkového hodnotenia. Do konca súťaže potom zvyšoval náskok na všetkých svojich súperov. Zo siedmich sobotňajších eresiek vyhral Hänninen šesť a len v jednej sa o sekundu sklonil pred Wilksom. Poradie po sobotňajšej etape – Hänninen, Wilks, Meeke, Kopecký.

V nedeľu čakal na jazdcov odlišný charakter trate, citeľne technickejší, s nižšími rýchlostnými priemermi, s kamenitým a bahnitým povrchom. Vo famóznom predstavení pokračoval Juho Hänninen so spolujazdcom Mikko Markkulom, ktorí zvíťazili v piatich zo siedmich nedeľných eresiek a celkovo si pripísali čiastkové víťazstvo v 11 ereskách. Druhí v poradí, Guy Wilks s Philipom Pughom, si bezpečne udržali druhú priečku. Stále sa zrýchľujúci Jan Kopecký so spolujazdcom Petrom Starým sa posunul, aj vďaka odstúpeniu jedného z favoritov súťaže Krisa Meeka pre technickú chybu v predposlednej ereske, na vysnívané pódium.

Michal Hrabánek, šéf tímu Škoda Motorsport, komentuje úspešný výsledok: „Vynikajúci výsledok je zúročením dôkladnej prípravy na obe juhoamerické súťaže. Víťazstvo v podujatí IRC je vždy veľmi prestížne a fakt, že vozidlá Škoda Fabia Super 2000 obsadili všetky stupne víťazov je maximum, ktoré je možné dosiahnuť. Tento úspech patrí nielen firme Škoda a celému nášmu tímu, ale aj všetkým našim verným fanúšikom. Vzhľadom na pozmenený program šampionátu IRC musíme okamžite začať s prípravami na nasledujúce podujatie, ktoré sa uskutoční koncom apríla na Kanárskych ostrovoch."

Juho Hänninen: „Skvelé víťazstvo, som ohromne šťastný. Po Brazílii som bol trochu smutný, ale urobil som maximum, aby som tu vyhral. Po oslavách víťazstva sa s Mikkom a celým tímom vrhneme na prípravu na ďalšie preteky.“

Guy Wilks: „Fantastické obe preteky v Južnej Amerike, skvelý tímový výkon, vynikajúce predstavenie značky Škoda. Juhovi gratulujem, celou súťažou priamo preletel.“

Jan Kopecký: „Som šťastný, že sa nám podarilo odprevadiť na pódium tímových kolegov. V tohtoročnej sezóne je to pre mňa a Petra doteraz najlepšie umiestnenie a verím, že sa v nasledujúcich pretekoch dokážeme posunúť ešte vyššie."

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM