han Politika

Remišová sa vyjadrila ku Novembru ´89: Čo povedala k totalitnému režimu?

Najväčšou výzvou pre občanov po Novembri ´89 je uniesť znovunadobudnutú slobodu a zodpovednosť, ktorá z nej vyplýva. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Ilustračný obrázok k článku Remišová sa vyjadrila ku Novembru ´89: Čo povedala k totalitnému režimu?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Jej stranícky kolega, poslanec Juraj Šeliga pripomenul, že skutočnou demokraciou je schopnosť neustále diskutovať.

„Nežná revolúcia nás zbavila kultúry strachu. Dnes sa už ľudia nemusia obzerať cez plece, či ich niekto nepočúva a za vyslovený názor sa neposielajú občania do väzenia a do uránových baní. Dnes je výzva opačná – uniesť slobodu slova a vysloveného názoru. Neurážať, neznevažovať náboženské cítenie alebo presvedčenie iných, aj keď s ním nesúhlasíme, nenávistné prejavy tlmiť, nie vyvolávať, spoločnosť spájať, nie stavať nezmieriteľné hradby,“ uviedla Remišová v stanovisku.

Šéfka Za ľudí pripomenula, že totalitná vláda komunistov, ktorá trvala viac ako 40 rokov, zničila životy desaťtisícom ľudí, ktorí sa previnili len tým, že odmietli byť prisluhovačmi režimu, nevzdali sa svojej viery, demokratických hodnôt, alebo len pochádzali zo „zlej“ rodiny.

Slová Šeligu

„Odkaz Nežnej revolúcie je uvedomenie si vlastnej zodpovednosti – ako za seba, tak za štát. Rovnako je s tým spojená naša schopnosť počúvať sa. Snaha počuť a pochopiť toho druhého je to, čo nás môže posunúť dopredu. Pretože to je skutočná demokracia, schopnosť neustále diskutovať. A nad tým celým stojí vzájomná úcta. Nežná revolúcia bola nežnou, pretože naši rodičia a starí rodičia porazili totalitu bez jediného výstrelu,“ vyhlásil Šeliga.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM