Regióny Rôzne Zo Slovenska

RETRO: Lido, Delfín aj Matadorka boli obľúbenými a vyhľadávanými miestami Bratislavčanov

Pred 50 rokmi trávilo mnoho Bratislavčanov dovolenku a voľný čas na kúpaliskách v meste a v okolí. Obľúbeným miestom počas horúcich dní bolo aj Lido.

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Lido, Delfín aj Matadorka boli obľúbenými a vyhľadávanými miestami Bratislavčanov
16
Galéria
Zdroj: TASR

Leto bez kúpalisk si mnohí nevedia ani predstaviť. Inak tomu nebolo ani v minulosti. Viete, kde sa nachádzalo prvé kúpalisko v hlavnom meste?

Obľúbené Lido

Nedeľa pri Dunaji v máji 1964 bola celkom iná ako dnes. Na petržalskej strane Dunaja sa kedysi rozprestieralo obľúbené, pôvodne prírodné kúpalisko Lido. Krásne jarné počasie vylákalo tisíce Bratislavčanov do prírody. Mnohí odpočívali na slniečku na pravom brehu Dunaja, mladí však neodolali volaniu jeho vôd a osviežovali sa prvým jarným kúpeľom. Dva mesiace počas najteplejšieho leta mali Bratislavčania možnosť zaplávať si aj v ľadovom Dunaji. Ináč boli na kúpanie určené dva bazény, ktoré sa napĺňali vodou z Dunaja. Neskôr pribudli vymurované bazény, stánky s občerstvením či šmykľavka.

Kúpalisko slúžilo od roku 1928 do roku 1944, kedy bolo počas bombardovania Američanmi poškodené. Lido definitívne zaniklo v 80. rokoch 20. storočia.

Zdroj: TASR

V retro plavkách

V plaveckom bazéne Matadorky v Bratislave sa v jednu sobotu v roku 1965 začali medzinárodné plavecké preteky o Veľkú cenu Bratislavy za účasti pretekárov z Poľska, Maďarska, Rumunska, Španielska, Bulharska, NDR, NSR, Švajčiarska, Juhoslávie a československých pretekárov. Olympijský bazén Matadorky si pamätá množstvo plaveckých pretekov, bolo tu usporiadaných niekoľko významných medzinárodných športových podujatí

Matadorka vyrástla na okraji Petržalky v roku 1963. Kúpalisko disponovalo plaveckým 50-metrovým bazénom, menším 25-metrovým bazénom a dvoma detskými plytkými bazénmi. Kúpalisko Matador sa tešilo mimoriadnej obľube.

Po roku 1989 však zanikol závod Matador a telovýchovná jednota, ktorej kúpalisko patrilo, sa premenovala na Miestny športový klub Iskra Petržalka. Kúpalisko zostalo stále jeho majetkom, bolo však čoraz ťažšie udržiavať ho pri živote bez stáleho sponzora. Po zániku závodu sa za prihrievanie vody muselo platiť istej firme, čo stálo nemalé financie. Dôsledkom bolo zvýšenie vstupného a následne zníženie návštevnosti a postupné chátranie areálu.

Dnes je návštevníkom k dispozícii obnovený a zmodernizovaný a­reál.

Zdroj: TASR

„Tehelko“

Kúpalisko Tehelné pole, prezývané „Tehelko“, je jedno z najkrajších a najznámejších bratislavských kúpalísk s bohatou tradíciou. Postavili ho v začiatkoch 2. svetovej vojny na mieste, ktoré predtým slúžilo ako cintorín pre chudobných.

Komplex kúpaliska s jedným bazénom navrhli architekti Ján Štefanec a Aloiz Daríček. V roku 1940 pribudli na Tehelnom poli hlavná vstupná budova s pokladňami, šatne a terasy. O tri roky neskôr sa kúpalisko rozrástlo o ďalšie dva bazény. Najväčší z nich s vysokými betónovými tribúnami, spĺňal olympijské parametre. Tehelné pole sa rýchlo stalo obľúbeným a vyhľadávaným miestom pre verejnosť i športovcov.

Zdroj: TASR

Kúpalisko Delfín

Ružinovské kúpalisko Delfín vzniklo na rozhraní sídlisk Miletičova a Ružová dolina v 50. rokoch minulého storočia. Pôvodný areál kúpaliska Delfín vznikol v roku 1957. Tvoril ho bazén a jednopodlažná budova rozdelená na zázemie kúpaliska a reštauračnú časť. Neskôr bol projekt prepracovaný a areál postavený do dnešnej podoby.

Zdroj: TASR

Viac zaujímavostí z histórie bratislavských kúpalísk sa dočítate TU:

Retro - kúpaliská v Bratislave
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM