Ostatné športy

Revolúcia v F1: Súťaž chce byť do roku 2030 uhlíkovo neutrálna

Vedenie Formuly 1 predstavilo v utorok plán, podľa ktorého chce byť do roku 2030 uhlíkovo neutrálna.

Ilustračný obrázok k článku Revolúcia v F1: Súťaž chce byť do roku 2030 uhlíkovo neutrálna
14
Galéria
Zdroj: TASR

Ambiciózny plán vzišiel po dvanástich mesiacoch intenzívnej práce predstaviteľov Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA), expertov na trvalo udržateľný rozvoj, tímov F1, promotérov a partnerov.

Cieľom uhlíkovej neutrality je dosiahnuť rovnováhu medzi emisiami uhlíka a ich pohlcovaním, o ktoré sa starajú prírodné systémy ako pôda, lesy a oceány, ale napríklad aj umelo vytvorené systémy.

F1 chce ísť príkladom a informáciu dostať medzi široké masy ľudí. Plánuje pokračovať v intenzívnom vývoji motorov, ktoré by mali byť čoraz ekologickejšie.

Počas pretekov F1 sa nebude používať žiaden jednorazový plast, všetok odpad bude opätovne využívaný, recyklovaný, prípadne kompostovaný.

„Formula 1 predstavila v priebehu svojej vyše 70-ročnej histórie viacero technológií a inovácií, ktoré pozitívne prispeli k zmene spoločnosti a pomohli bojovať s uhlíkovými emisiami. Počnúc prelomovou aerodynamikou až po zlepšenie konštrukcie bŕzd, z čoho profitovali stovky miliónov áut, ktoré máme na cestách,“ povedal podľa agentúry DPA šéf F1 Chase Carey.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

F1
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM