Webnoviny - Svet

Režisér Nikolaev natočil film Lidice aj z osobných dôvodov

WEBNOVINY.SK

Petr NikolaevFoto: kultura.idnes­.czBRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Český režisér Petr Nikolaev sa rozhodol natočiť film Lidice, ktorý sa v auguste dostane do slovenských kín, aj z osobných dôvodov. Jeho starého otca totiž popravili v období takzvanej heydrichiády, teda represií na území protektorátu Čechy a Morava v čase druhej svetovej vojny po príchode Reinharda Heydricha ako zastupujúceho ríšskeho protektora do Prahy. Práve po atentáte na Heydricha v roku 1942 nasledovalo v rámci odvety masové vraždenie v dedine Lidice a jej následné zrovnanie so zemou, o čom vypovedá aj rovnomenný film. Scenár k nemu napísal významný scenárista Zdeněk Mahler.

O ponuke natočiť film o tejto tragickej historickej udalosti Nikolaev podľa jeho slov nepremýšľal. „Vedel som, že je to treba natočiť, a navyše som k projektu cítil osobné väzby. Jednak preto, že som sa oň prvýkrát začal zaujímať už pred desiatimi rokmi, keď som čítal knihu Zdeňka Mahlera a robil s ním rozhovor… Druhá spojnica je osobná – Môj starý otec bol popravený za heydrichiády, takže som cítil povinnosť to spracovať,“ povedal režisér pre tlačovú agentúru Mediafax. Ako vysvetlil, celý projekt filmu Lidice dal dokopy producent Adam Dvořák. Spojil sa s Mahlerom, ktorý napísal scenár, a podarilo sa mu tiež zohnať peniaze na natáčanie. Po rokoch príprav tvorcovia určili dátum natáčania pod vedením režisérky Alice Nellis. Tá však pre chorobu musela projekt opustiť, na čo dostal ponuku Nikolaev. Vtedy boli dva mesiace pred začiatkom nakrúcania, čo bol „dosť samovražedný termín“, priznáva režisér.

Potrebu natočiť film o tejto tragickej udalosti zhrnul Nikolaev slovami: „Podľa mňa je dôležité, aby národ, a najmä mladí ľudia vedeli, čo sa vtedy odohralo.“ Ako vysvetlil, prial by si, aby diváci po vzhliadnutí Lidíc neodchádzali z kín iba s dojatím, ale aj s určitým novým poznaním.

Nikolaev začal nakrúcať Lidice 26. júla minulého roka. Štáb využil skutočné dejiská príbehu – kladniansku telocvičňu, v ktorej násilím oddeľovali ženy od detí, ako aj bývalú baňu, odkiaľ sa baníci napriek varovaniam vracali z nočnej smeny do horiacej dediny. Režisér prisľúbil, že zachová prístup svojej predchodkyne, ktorá je taktiež podpísaná pod úpravami scenára Zdeňka Mahlera. Prevzal tiež z väčšej časti herecké obsadenie na čele s Karlom Rodenom. Okrem neho si vo filme zahrali aj slovenskí herci Zuzana Fialová, Roman Luknár a Milan Kňažko ako aj ich českí kolegovia Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Veronika Kubařová či Norbert Lichý. Za kameramana si Nikolaev zvolil Antonia Riestru, ktorý nasnímal aj drámu Normal (2009). Film Lidice bude mať premiéru 2. júna, teda týždeň pred výročím lidickej tragédie.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM