Lucia Lauková Kultúra

Režisérka Mariana Čengel Solčanská o jej novom filme: Únos som prijala ako výzvu

Meno režisérky Mariany Čengel Solčanskej je slovenskému divákovi dobre známe. Práve ona stojí za nakrútením najočakávanejšieho slovenského filmu, Únos.

Ilustračný obrázok k článku Režisérka Mariana Čengel Solčanská o jej novom filme: Únos som prijala ako výzvu
32
Galéria
Zdroj: Martin Kasarda

Slovenská režisérka, rodáčka z Nitry, Mariana Čengel Solčanská, debutovala filmom Legenda o lietajúcom Cypriánovi neskôr divákom priniesla rozprávku Láska na vlásku. Jej najnovší film inšpirovaný temnými udalosťami 90. rokov, mal premiéru 2. marca 2017.

Mariana Čengel Solčanská má v Nitre korene. Nečudo, že s kamerou pri tvorbe nového filmu zamierila aj pod Zobor. „Narodila som sa v Nitre, ale považujem sa za Čakajovčanku. Tam na cintoríne mám všetkých predkov, roztrúsených na pár ároch zeme. Aj mňa k nim snáď raz uložia,“ povedala režisérka Mariana Čengel Solčanská.

Herecké obsadenie

Vo filme Mariany Čengel Solčanskej si zahrali herci ako Maroš Kramár, Ady Hajdu, Milan Ondrík. Prezidentovho syna si zahral Juraj Hrčka. Do svojho filmu obsadila aj viacerých hercov z Divadla Andreja Bagara. Prvou dámou sa stala Eva Pavlíková, Prezidentom Ján Greššo, Peter Oszlik sa vo filme predstavil ako Bines a Jakub Rybárik si zahral Kulifaja.

Únos bola výzva

V krátkom rozhovore nám režisérka prezradila aj to, ako sa zrodila myšlienka natočiť film inšpirovaný únosom vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. „Producent mi ponúkol tému. Pred tromi rokmi na Orave, cestou na pľac, keď sme nakrúcali rozprávku Láska na vlásku. Prijala som Únos ako výzvu nakrútiť odlišný žáner, než aký som preferovala a šancu prejaviť občiansky postoj,“ prezradila Mariana Čengel Solčanská

Natáčanie scén

Nakrúcalo sa na viacerých zaujímavých lokalitách. Medzi nimi nechýba rodisko režisérky. Podľa slov Mariany Čengel Solčanskej, miesto natáčania si predstavovala už počas tvorby scenára. „Nitrania tie lokácie poznajú a pre ostatných nemá význam konkrétny opis. Pochádzam z Nitry, pamätám si, ako vyzerala a čo vyžarovala pred dvadsiatimi rokmi. Poznám každú ulicu a niekedy mám pocit, že aj každú tvár. Pri písaní scenára som si vlastne vizualizovala konkrétnu lokáciu,“ vysvetlila Mariana Čengel Solčanská.

Vo filme nie je núdza o akčné a náročné scény. Zaujímalo nás či sa pri natáčaní scén nestalo niečo nepredvídané a či nemusela režisérka pri niečom improvizovať. Jej odpoveď znela, „Pri všetkom,“ dodala režisérka filmu Únos, Mariana Čengel Solčanská.

Pozrite si desiatky fotiek, ktoré zachytávajú vznik slovenského filmu Únos, v priloženej galérii!

Rodáčka z Nitry Mariana Čengel Solčanská o jej filme Únos: Bola to výzva
32
Galéria
Zdroj: Martin Kasarda
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM