Lucia Lauková Správy

Rezort chce väčšie kompetencie pre Vojenskú políciu: Týkajú sa aj dronov

Vojenská polícia by mohla mať po novom väčšie kompetencie. Rozšíriť by sa mali aj oprávnenia pri zaisťovaní chráneného vojenského objektu.

Ilustračný obrázok k článku Rezort chce väčšie kompetencie pre Vojenskú políciu: Týkajú sa aj dronov
Zdroj: TASR

Vojenskej polícii by mali pribudnúť nové kompetencie. Navrhuje ich Ministerstvo obrany (MO) SR, ktoré predložilo v pondelok na pripomienkovanie novelu jej statusového zákona. Po novom by mala mať za úlohu aj ochranu lietadiel vo vojenských službách, riadenie premávky vozidiel zahraničných armád na území Slovenska a plnenie úloh vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv.

Ochrana majetku a osôb

V nadväznosti na to by sa mali rozšíriť oprávnenia vojenských policajtov pri zaisťovaní ochrany vojenskej leteckej dopravy a chráneného vojenského objektu. Príslušníci vojenskej polície by mali v budúcnosti tiež zaisťovať osobnú bezpečnosť ministra a okruhu osôb, ktoré minister určí.

Donucovacie prostriedky

Zároveň sa rozširujú donucovacie prostriedky a upravuje sa ich použitie. Popri slzotvornom plyne a elektrických paralyzátoroch pribudnú do ich výstroje aj dočasne zneschopňujúce prostriedky a špeciálne vrhacie a úderné prostriedky, ktoré nemajú povahu zbrane.

Zákaz pre drony

Ministerstvo zmeny v zákone pripravilo s cieľom vytvoriť podmienky na kvalitnejšiu a efektívnejšiu činnosť Vojenskej polície. Z praxe pritom vyplynula potreba zakázať vstup do chránených vojenských objektov. Vojenskí policajti tak získajú v tejto súvislosti oprávnenia prerušiť let bezpilotných lietadiel, tzv. dronov. Tie sa bez predchádzajúceho súhlasu nesmú ocitnúť vo vzdušnom priestore 120 metrov nad vojenským objektom, v ktorom je zákaz fotografovania.

Zneužitie označenia

Rezort chce tiež zabrániť zneužívaniu označenia „Vojenská polícia“, preto zakazuje používať vojenskú rovnošatu, služobný preukaz a služobný odznak s týmto označením inej osobe ako vojenskému policajtovi. Definujú sa tiež priestupky a sankcie, finančná pokuta môže dosiahnuť výšku až 331 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM