Webnoviny - Svet

Rezort víta návrh reformy Európskej susedskej politiky

WEBNOVINY.SK

Ministerstvo zahraničných vecí SRFoto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Ministerstvo zahraničných vecí SR uvítalo návrh Európskej komisie na reformu Európskej susedskej politiky, ktorý zverejnili vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová a komisár pre rozširovanie a susedskú politiku Štefan Füle. „Sme presvedčení, že prijatím tohto návrhu sa posilní význam Európskej susedskej politiky v rámci Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Európskej únie,“ uviedol rezort diplomacie.

Európska únia potrebuje reformovať Európsku susedskú politiku takým spôsobom, ktorý bude lepšie odrážať záujmy jej členských štátov a zefektívni spoluprácu s východnými a južnými partnermi EÚ. Podľa MZV by mala taktiež reflektovať ambície partnerských susedských štátov a motivovať ich k realizácii potrebných politických a ekonomických reforiem. Návrh Európskej komisie je odpoveďou EÚ na udalosti na Blízkom Východe a v severnej Afrike, rovnako ako na vývoj v Bielorusku.

Naša diplomacia víta, že Európska susedská politika formuluje jasné priority – budovanie demokratických spoločností a posilňovanie občianskeho sektora. „Teší nás, že nami presadzovaný princíp viac za viac, teda viac pomoci a viac zdrojov EÚ pre partnerov realizujúcich rýchlejšie a hlbšie reformy, je jednou z kľúčových podmienok vzájomnej spolupráce,“ uviedlo ministerstvo.

Slovensko bude presadzovať, aby avizované nové finančné zdroje pre Európsku susedskú politiku objektívne odrážali individuálne potreby a reálny pokrok reforiem jednotlivých partnerských krajín. Slovenská republika bude aktívne podporovať Európsku susedskú politiku, ktorej hlavným cieľom je posilniť demokraciu, právny štát, slobodu a prosperitu vo východnom a južnom susedstve Európskej únie.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM