Webnoviny - Svet

RG: Šampiónka z roku 2008 Ivanovičová dohrala v 1. kole

WEBNOVINY.SK

Srbka Ana IvanovičováFoto: SITA/AP PARÍŽ 24. mája (WEBNOVINY) – Prvým značným prekvapením utorňajšieho programu 1. kola dvojhry na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) je nezdar Srbky Any Ivanovičovej nasadenej ako dvadsiatej. Miestna šampiónka zo sezóny 2008 podľahla Švédke Johanne Larssonovej za 109 minút 6:7 (3), 6:0, 2:6. Vlani na „harde“ v Luxemburgu pritom nad touto súperkou triumfovala 6:3, 6:0.

Bývalá jednotka svetového rebríčka WTA Ivanovičová mala v prvej časti na dvorci Suzanne Lenglenovej setbal na príjme v desiatej hre a ďalšie dva v dvanástom geme, ale nevyhla sa tajbrejku. V ňom spadla na 0:4 a situáciu už nezachránila. Nasledovala síce séria siedmich gemov v prospech favoritky, lenže za stavu 0:1 v rozhodujúcom dejstve zvládla „severanka“ rebrejk, vzápätí unikla na 4:1, a hoci v šiestej hre nezužitkovala dva brejkbaly, v koncovke si už poradila. Do ôsmeho gemu vstúpila Srbka dvojchybou a už nezaznamenala ani fiftín.

„Vždy, keď príde podobný výsledok, nasleduje otázka, či je to najväčšie víťazstvo v kariére. Nuž, v tomto prípade áno aj nie. Je to naozaj prvý raz, čo som zdolala vysoko v rebríčku postavenú kvalitnú hráčku v takejto veľkej aréne, takže asi ide o môj najprenikavejší triumf, ale cenný bol aj ten v Miami proti Na Li,“ upozornila Larssonová na tlačovej besede a dodala: „Po prvom sete si Ana začala viac vstupovať do dvorca, počínala si agresívnejšie a ja som nevyužila gembaly. Bolo to v troch hrách, takže namiesto 0:6 som mohla prehrať len 3:6. napriek tomu, že som napokon dostala ´kanára´, mala som pocit, že herne držím krok. Snažila som sa teda za stavu 1:1 na sety hodiť priebežný nezdar za hlavu a zachovať si pozitívne rozpoloženie.“ Švédka, 64. v renkingu sa v 2. kole stretne s ruskou ľaváčkou Jekaterinou Makarovovou.

Dvadsaťdvaročná zverenkyňa Erika Ullstena Larssonová (do štábu však občasne patrí aj Joachim Johansson) do utorka mala proti členkám Top 30 bilanciu 1:8 a jej jediným takto hodnotným úspechom bolo prekonanie spomenutej Na Li v apríli na Floride. Teraz dosiahla len druhý zápasový úspech v hlavnej súťaži s hodnotou „veľkej štvorky“.

Pre 23-ročnú Belehradčanku Ivanovičovú nie sú v ostatnom období prehry v 1. kole grandslamových podujatí novinkou. Stalo sa jej to totiž štvrtý raz zo siedmich turnajov. Vlani pri Buloňskom lesíku nestačila v 2. kole na Rusku Alisu Klejbanovovú. V tajbrejkoch má v tejto sezóne skóre 0:6.

„Sama by som veru rada chcela pomenovať, v čom vlastne väzí na kurte rozdiel medzi Anou z roku 2008 a tou terajšou. Snažím sa na to prísť a robiť rovnaké veci ako vtedy. Dnes som mala veľa šancí v prvom sete a potom som bola trochu sklamaná, že som ich nedokázala využiť. Následne som začala hrať o čosi lepšie, ale v treťom som sa znova stiahla a súperka mi tam začala posielať oveľa viac loptičiek. Nebola som už natoľko agresívna a dominujúca ako v druhom sete. Rozčaroval ma nielen výsledok, ale aj môj výkon,“ povedala Ivanovičová a dodala: „V koncovke už som pociťovala aj nedostatok síl, nedokázala som byť všade včas a počínať si ešte dôraznejšie. Po zápale v ľavom zápästí som trénovala bekhend iba počas ostatných dvoch – troch dní.“

Dvojhra žien – 1. kolo: Johanna Larssonová (Švéd.) – Ana Ivanovičová (Srb.-20) 7:6 (3), 0:6, 6:2 za 109 minút

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM