Barbara Dallosová Správy

Riaditeľ Technických služieb Žilinčár: Od nového roka by mali Žiarčania za odpad platiť menej

Na riaditeľskej stoličke Technických služieb sedí Ľuboš Žilinčár už rok. Reč padla i na to, čo by mal pre peňaženky Žiarčanov znamenať nový zákon o odpadoch...

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ Technických služieb Žilinčár: Od nového roka by mali Žiarčania za odpad platiť menej
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako zhodnotil Žilinčár, spoločnosť v uplynulom období splnila stanovené ciele, ako získanie certifikátov ISO, povolenie na zber kadáverov (živočíšnych tiel) či povolenie na prepravu biologicky rozložiteľných, teda kuchynských a reštauračných odpadov. Tie Technické služby berú od všetkých základných i materských škôl pod správou mesta.

Žiarčania separujú efektívnejšie

Medzi ďalšie plány patrí podľa Žilinčára rozšírenie hornoopatovskej skládky. ,,Získali sme integrované povolenie na skládku Horné Opatovce, kde sme vybudovali jednu kazetu, do budúcnosti je tam vízia ďalšieho rozširovania tejto skládky," priblížil.

Bilancia spoločnosti ukazuje, že Žiarčania separujú z roka na rok efektívnejšie. ,,Oproti roku 2013 je mierny pokles komunálnych odpadov a rovnako mierny nárast separovaných zložiek," vysvetlil Žilinčár s tým, že v priemere vyprodukujú Žiarčania približne 290 000 ton odpadu.

Čo prinesie nový zákon?

Zákon, ktorý má od základov zreformovať systém nakladania s odpadom a má nadobudnúť účinnosť od januára 2016, kladie dôraz práve na separovanie. Jeho cieľom je, aby sa viac odpadu separovalo a recyklovalo, menej ho končilo na skládkach. Podľa slov Ľuboša Žilinčára sa dá predpokladať, že poplatky za komunálny odpad by tak mohli klesnúť.

,,Nový zákon o odpadoch je špecifický tým, že zavádza rozšírenú zodpovednosť výrobcov. Zákon by mal tlačiť na zvyšovanie miery separácie, pričom separovaný zber budú financovať výrobcovia. Teoreticky by sa to malo odraziť na platbách tak, že pre občanov sa budú poplatky za komunálny odpad znižovať. To je víziou toho zákona," premýšľa Žilinčár o fungovaní zákona v praxi.

Žiarskymi stojiskami sa inšpirujú i inde

Spoločnosť T + T pôsobí okrem Žiaru nad Hronom aj v Žiline a Prievidzi. A práve v Prievidzi podľa Žilinčára idú po žiarskom príklade. ,,Systémom stojísk v Žiari nad Hronom sa inšpirovala Prievidza, ktorá má v najbližšom období v pláne stojiská budovať," uviedol s tým, že momentálne je v Žiari približne 120 stojísk, pričom takýto systém tu bol zavedený ako v prvom meste na Slovensku.

T +T

Technické služby sú akciovou spoločnosťou, ktorej väčšinovým vlastníkom je žilinská akciovka T + T, a.s. Tej patrí 90 percent. Zvyšných 10 percent je v rukách firmy Technické služby s.r.o. Takto sú sily rozložené od jesene roku 2012, kedy T + T odkúpila percentuálny podiel.

Spoločnosť Technické služby sa zaoberá zberom, triedením a nakladaním s komunálnym odpadom. Okrem mesta Žiar nad Hronom zabezpečuje spoločnosť tieto úkony i v 29 okolitých obciach, ktorých počet by sa mal v najbližšom období zvýšiť.

Na titul. foto: Ľuboš Žilinčár

Čítajte tiež:

Žiarčania sa zbavovali toho, čo už doma nechceli: Stúpol najmä objem nebezpečného odpadu, nazbierali sa ho tisíce kilogramov!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM