Ľubomíra Karmanová Regióny

Riaditeľka lučenského gymnázia spomína na študentské časy so šibalským humorom: Keby to vtedy moja fyzikárka vedela...

Riaditeľka lučenského gymnázia Elena Melicherová je s históriou svojej školy veľmi úzko spätá. Pred rokmi bola študentkou školy, kde neskôr vstúpila do radov profesorov a tak sa svojim bývalým učiteľom stala kolegyňou. Dnes 425 ročnú školu vedie a svoju prácu, ako aj svojich študentov miluje.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľka lučenského gymnázia spomína na študentské časy so šibalským humorom: Keby to vtedy moja fyzikárka vedela...
Zdroj: Dnes24.sk

Gymnázium Boženy Slančíkovej Timravy v Lučenci už píše svoju históriu 425 rokov. Meno spisovateľky škola hrdo nesie od roku 1949. V jej histórii je mnoho dôležitých míľnikov, ale najmä tisícky študentov, ktorí boli jej súčasťou. Jednou z nich je aj súčasná riaditeľka Elena Melicherová.

Striedanie generácií

Počas jej pôsobenia, škola dosiahla mnoho úspechov, jedným z nich je napríklad 2. miesto v hodnotení gymnázií v Banskobystrickom kraji. „Myslím si, že je to najkrajší darček, aký sme my učitelia a žiaci k významným výročiam našej škole mohli dať,“ domnieva sa riaditeľka. Jej život spojený s touto školou sa však neobmedzuje len na riaditeľovanie, ale siaha až do jej študentských čias.

„Veľmi dobre si spomínam na svojich terajších kolegov, ktorí kedysi boli aj moji učitelia,“ spomína. „V zbore mám už aj kolegov, ktorí boli moji žiaci, takže tu máme také príjemné striedanie generácií,“ vysvetľuje. Súčasťou pracovného života riaditeľky, však, nie sú len kolegovia, ale najmä študenti.

Smútok za ministrom školstva

„Všetci mladí si pamätajú svoj vek dospievania, aj ja si na to spomínam dosť intenzívne a možno aj vďaka tomu svojim terajším študentom veľmi dobre rozumiem,“ hovorí. K študentskému životu patria aj obvyklé šibalstvá študentov. Do dnes spomína na tie, ktoré svojim pedagógom vystrájala so svojimi spolužiakmi a pripomínajú jej ich aj terajší vynaliezaví študenti.

„Keď som bola triedna, vyparatili mi žiaci veľa huncúctiev. Mnohé boli aj také, že išli na hranu. Aj so školským poriadkom, aj s mojimi nervami,“ dodáva so smiechom. Avšak vynaliezavosť študentov vo vystrájaní rôznych kúskov ju mnohokrát prekvapila, aj pobavila. Keď sa jej žiaci chceli vyhnúť písomke z dejepisu, svoju triednu doslova šokovali.

„Všetci žiaci do jedného prišli v čiernom a na laviciach zapálili kahančeky. Presviedčali ma, nemôžu písať písomku, pretože sú indisponovaní, lebo zomrel minister školstva v Paname, ktorý sa zaslúžil o prudký rozvoj a vzrast úrovne panamského školstva,“ spomína na historku.

„Dokonca ma ohúrili nejakým menom a faktami z jeho života. Oni vedeli, že tárajú, ja som vedela, že tárajú, ale boli tak vzácne jednotní, že sa mi ani tých najväčších bifľošov nepodarilo nachytať na tom, že by sa niekto čo i len usmial. Úctyhodne to dohrali do konca. Samozrejme, že keď už mali taký vážny smútok, nemohla som im tú písomku dať,“ priznáva úprimne.

Jednička v imitovaní fyzikárky

Na ďalšej hodine sa už ale študenti písomke nevyhli, no na ich vynaliezavosti sa riaditeľka Melicherová baví do dnes. Zaspomína pri tom aj na svoje šibalstvá, veď za svojich študentských čias bola jednotkou v imitovaní fyzikárky.

„Akonáhle skončila hodina a fyzikárka odišla, tak som nastúpila pred tabuľu ja a spolužiaci išli zo mňa do kolien. Vraj som ju vedela vystihnúť úplne presne. Samozrejme, nebolo to zo zlomyseľnosti, bolo to také študentské šibalstvo. Dnes po rokoch môžem povedať, že pani profesorka vždy mala, aj má môj obdiv, rešpekt a úctu. Vždy s absolútnym nasadením chodila na hodiny, vysvetľovala a vďačím jej za obrovské množstvo vedomostí,“ hovorí o svojej bývalej profesorke a súčasnej kolegyni.

Študentské šibalstvá berie s rezervou a na mnohých sa za dverami svojej kancelárie aj pousmeje. Nevadí jej, ani keď študenti napodobňujú ju samotnú. „Podľa mňa je celkom vtipné, ak nás naši študenti imitujú a je príjemné vedieť, že sme pre nich natoľko zaujímaví, že sa nás pokúšajú napodobňovať,“ dodáva na záver tolerantná, ale prísna riaditeľka.

Foto: archív Gymnázia B. S. T.

Môže vás zaujímať:

Telesné tresty, rock and roll, aj spartakiáda: To všetko dnes zažili na vlastnej koži študenti lučenského gymnázia, FOTO

Počmáraní študenti museli vypiť bordový humus: FOTO z prvej náročnej študentskej skúšky lučenského gymnázia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM