Webnoviny - Svet

Richard Sulík o kauze Sasanka klame, tvrdí Marián Kočner

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že v jeho dome bola a už nie je videoploštica, cez ktorú nahrali jeho rozhovor s bývalým predsedom parlamentu Richardom Sulíkom.

V dome pred časom robil veľkú rekonštrukciu, z pôvodného zariadenia tam zostala len jedna vec – termostat a ovládanie domového kúrenia a kotla. „Som presvedčený, že v tom ovládači tá videoštenica bola,“ povedal Kočner na tlačovej besede.

Ovládanie už nemá, vyhodil ho. Teraz Kočner núka 300-tisíc eur za to, keď mu niekto povie, kto tam odpočúvanie dal.

Kočner si myslí, že zámerom bolo asi sledovať Sulíka, nie jeho. „Vzhľadom na to, že som v tých Spišiakových zoznamoch ako závadový, tak nejaký monitoring mojej osoby pripúšťam," povedal, ale nemyslí si, že by mu za to dali videoplošticu do domu. Myslí si skôr, že monitorovať skôr mohli Richarda Sulíka. „Mne to tak vychádza na tú VOS-ku,“ dodal.

Kočner vrátil Sulíkovi úder

Richard Sulík v kauze Sasanka podľa podnikateľa Mariána Kočnera v mnohých veciach klamal.

„Pán Sulík klame,“ vyhlásil Kočner na tlačovej besede. Sulík o súhlas zverejniť e-mailovú komunikáciu žiadal Kočnera podľa jeho tvrdenia 30. januára, keď bol podnikateľ v nemocnici.

Kočner zavolal do právnickej kancelárie a poradil sa, či je dostatočné dať súhlas na zverejnenie komunikácie cez SMS – právnička mu poradila, aby to bolo v písomnej forme. Napokon podľa vlastných slov pripravený súhlas od právničky odovzdal v obálke asistentke Sulíka.

„Čo je teda prekvapivé, do dnešného dňa som tento súhlas podpísaný od Richarda Sulíka nedostal,“ dodal Kočner s tým, že súhlas by nadobudol platnosť až po podpise Sulíka.

Kočner si pamätá inú situáciu, ako sa zoznámil so Sulíkom, ktorý hovorí, že ho zoznámil s Kočnerom exminister financií Ján Počiatek. Kočner tvrdí, že čísla na ľudí, ktorí ho zaujímajú, si vie zohnať aj sám. So Sulíkom sa skontaktoval pre jeho plán o mestskej hromadnej doprave v Bratislave, ktorý sa Kočnerovi páčil. Stretávať so Sulíkom sa údajne začali už pred voľbami, tvrdí Kočner.

„Bolo to predtým, ako SaS začala pripravovať kandidátku poslancov do národnej rady,“ povedal Kočner. Ani si nespomína, prečo sa vlastne začali stretávať, ale jeho myšlienky mu boli sympatické. „Začali sme sa stretávať častejšie, možno pravidelne – najprv to bolo v aute potajomky, potom v dome na Chraščovej,“ dodal a potvrdil, že sa bavili o politike. Celkovo malo byť stretnutí viac ako desať.

Sulík ho vraj požiadal o preverenie niektorých ľudí, ktorých chce dať na kandidátku, o ktorých veľa nevie a nie je si istý. „Vážení členovia SaS, asi by ste sa divili, čo všetko o vás viem,“ konštatoval Kočner s tým, že všetko povedal Sulíkovi.

Večera v Salzburgu

Podľa Kočnera zostal na kandidátke človek, na ktorého by mohlo niečo v budúcnosti prasknúť. Bavili sa aj o financovaní strán, podľa Kočnera Sulík povedal, že oni nechcú od žiadneho „tútora“ ani cent. Kočner tvrdí, že to sa neskôr ukázalo ako nepravdivé.

Po voľbách, keď sa Sulík stal šéfom parlamentu, stretávali sa už len v Kočnerovom dome „Je zaujímavé, že vtedy mu vôbec nevadilo, že som závadová osoba,“ povedal.

Potom údajne prišla Kočnerovi informácia od novinárov, ktorí sa pýtali, či bol so Sulíkom a Jurajom Drobom súkromným lietadlom na večeri v Salzburgu.

„Bol tam pán podnikateľ Ján Sabol,“ vyhlásil Kočner, ktorý tvrdí, že on tam nebol. Sulíka sa vraj pýtal, prečo tam Sabol bol, či stojí za SaS. Podľa Kočnera sa tomu Sulík bránil.

Kočner zároveň povedal, že požičal 80– alebo 90-tisíc cez jeho spoločného priateľa, ktorého má s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom na snem tejto strany. Bol to snem, na ktorom Dzurindu znova zvolili za predsedu strany. Podľa neho to nebol vlastne sponzoring, lebo tie peniaze sa mu vrátili. Podrobnosti pôžičky si nepamätá, musel by si pozrieť, koľko peňazí vtedy z banky vybral.

Gorila a SPP

Kočner tvrdí, že Sulík mu v minulosti priniesol ukázať aj spis Gorila. Kočner o spise už vedel. Sulík mu vraj vyhlásil, že s ľuďmi spomínanými v Gorile si do vlády nesadne.

Kočner tvrdí, že „cieľom niektorých poslancov za SaS na čele s bývalým štátnym tajomníkom Martinom Chrenom bola privatizácia SPP,“ čo je podľa podnikateľa jediný cieľ, s ktorým niektorí ľudia, ktorí sú v parlamente za SaS, išli do politiky.

Kočner hovorí, nech viacerí ľudia idú na detektor lži, aj Sulík. Z neho je dnes Kočner sklamaný. Bral ho ako priateľa. „Ma zaprel, urobil zo mňa mafiána, zločinca,“ povedal Kočner.

Kauza Sasanka sa začala po tom, keď niekto v januári na web umiestnil prepisy SMS, ktoré si Sulík vymieňa s Kočnerom. Neskôr sa na rovnakej stránke objavili aj videozáznamy, na ktorých sa Sulík v Kočnerovom dome zhovára o voľbe generálneho prokurátora a zákulisí slovenskej politiky.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM