Webnoviny - Svet

Rickerová: Stále tomu nemôžem uveriť

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP CYPRESS MOUNTAIN 17. februára (WEBNOVINY) – Víťazkou snoubordkrosu v rámci súťaží v snoubordingu na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri sa stala Kanaďanka Maelle Rickerová pred Deborah Anthoniozovou z Francúzska, bronz si vybojovala vicemajsterka sveta z Gangwonu 2009 Švajčiarka Olivia Nobsová. Víťazná kanadská krosárka je líderkou Svetového pohára 2009/2010. Tridsaťjedenročná Rickerová sa stala prvou Kanaďankou, ktorej sa podarilo vybojovať zlatú olympijskú medailu na domácej pôde. Aj preto sa nezmazateľne zapísala do histórie športu v krajine javorového listu. Nová olympijská víťazka na ZOH 2010 zároveň vybojovala prvé zlato pre provinciu Britská Kolumbia z domácich hier, keďže sa narodila a vyrástla práve v severnej časti Vancouveru. Navyše odčinila sklamanie z predchádzajúcich ZOH, keď sa v Turíne síce prebojovala až do veľkého finále, v ňom však spadla, spôsobila si otras mozgu a skončila štvrtá. „Snažila som sa rezať oblúky čo najrýchlejšie. To sa mi aj darilo. Dnešné preteky boli naozaj veľmi náročné. V každej jazde som sa však snažila maximálne koncentrovať a jazdiť čo najrýchlejšie a bez pádu,“ uviedla po zisku zlata Rickerová a dodala: „Som ohromená, stále tomu nemôžem uveriť.“

Úradujúca majsterka sveta Helene Olafsenová z Nórska zostala bez medaily, vo veľkom finále skončila štvrtá. Držiteľka zlata spred štyroch rokov v talianskej Bardonecchii Švajčiarka Tanja Friedenová na ZOH 2010 neštartovala, lebo pred necelým mesiacom po zranení achilovky na pretekoch SP v Stonehame ukončila svoju kariéru.

Jedna z veľkých favoritiek na zisk prvenstva, strieborná medailistka z Turína 2006, Američanka Lindsey Jacobellisová v semifinále spadla hneď na prvom skoku a vyšla z trate. Je to pre ňu veľké sklamanie, pretože už pred štyrmi rokmi kuriózne prišla o najcennejší kov. O zlato ju vtedy pripravila Švajčiarka Friedenová, ktorá ju predbehla na záverečnom úseku, keď Jacobellisová začala predčasne oslavovať olympijský triumf.

Štart kvalifikačných rozjázd museli organizátori odložiť pre dážď a hmlu a tisícky návštevníkov sa z bezpečnostných dôvodov spôsobených nedostatkom snehu a následnou nemožnosťou vybudovať potrebné bariéry ani neskôr nemohli priamo prizerať triumfu Kanaďanky. Organizátori sa už nechali počuť, že zrejme budú musieť refundovať približne 28-tisíc lístkov na podujatia v areáli Cypress Mountain.

Výsledky: Ženy – snoubordkros: 1. Maelle Rickerová (Kan.), 2. Deborah Anthoniozová (Fr.), 3. Olivia Nobsová (Švajč.), 4. Helene Olafsenová (Nór.), 5. Lindsey Jacobelisová (USA), 6. Nelly Moenneová-Loccozová (Fr.), 7. Mellie Franconová (Švajč.), 8. Zoe Gillingsová (V. Brit.), 9. Simona Meilerová (Švajč.), 10. Doresia Kringsová (Rak.).

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM