Správy Technológie Cestovanie

Rizikové WiFi a nástrahy roamingu: Ako správne používať mobil na dovolenke?

Mobilný telefón sa stal neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Pozrite si niekoľko dôležitých rád, ktoré vám pomôžu komunikovať bez rizika.

Ilustračný obrázok k článku Rizikové WiFi a nástrahy roamingu: Ako správne používať mobil na dovolenke?
Zdroj: internet

Nečakane vysoký účet za využívanie mobilných služieb, vybielený bankový účet či vykradnutý byt. Aj takéto scenáre niekedy zažívajú Slováci po návrate z vytúženej dovolenky. Na niektoré prípady upozornil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (Regulačný úrad).

Rizikové aktualizácie

Od minulého roka môžeme používať mobilné služby v EÚ za rovnaké ceny ako doma. K týmto krajinám sa pripojilo aj Nórsko, Lichtenštajnsko a Island. Nejednému Slovákovi sa však stalo, že po príchode zo zahraničia ho aj tak doma čakal neprimerane vysoký účet za telefón. “Na RÚ sa obrátil pán, ktorý strávil dovolenku v Egypte a následne ho doma čakal účet cca 200 eur za používanie dátových služieb. Nebol si vedomý toho, že by sa pripojil k internetu, ale následne zistil, že jeho mobilný telefón počas dovolenky automaticky sťahoval aktualizácie,“ upozornil na jeden z prípadov Regulačný úrad (RÚ).

Dovolenkárov môže vysoký účet za telefonovanie prekvapiť aj napriek tomu, že sa pohybovali v krajinách Európskej únie. Stať sa to môže v prípade, že sa pohybujete v blízkosti hraníc a váš mobil sa pripojí na sieť operátora z krajiny, kde regulácia neplatí.

“Aby ste predišli podobným problémom, tak pred odchodom na dovolenku venujte pozornosť nastaveniu vášho mobilného telefónu. Dočasne zakážte automatickú aktualizáciu softvéru alebo si nastavte telefón tak, aby si vyžiadal pred aktualizáciou váš súhlas. Aktualizácie je najlepšie urobiť pred dovolenkou a následne až po návrate z dovolenky,“ radí Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

V prípade, že sa budete pohybovať pri hraniciach s inými štátmi, tak si v navštívenej krajine nastavte manuálne sieť. Iba tak sa totiž vyhnete tomu, aby sa váš mobil nechcene pripojil na sieť operátora z krajiny, kde regulácia neplatí.

Nástrahy verejnej WiFi siete

Ľudia často v snahe ušetriť svoje mobilné dáta používajú  počas dovolenky WiFi siete napr. na plážach, v reštauráciách a hoteloch. “Aby ste predišli odcudzeniu peňazí z bankového účtu, tak nikdy nepoužívajte nezabezpečené WiFi siete na bankové operácie,“ informuje Regulačný úrad.

Niekedy sa stane, že po návrate z dovolenky objavíte vykradnuté obydlie. Jednou z „pomôcok“ pre zlodejov je aj poštová schránka. “Zákon o poštových službách ukladá adresátovi používať funkčnú a označenú domovú listovú schránku. Signálom vašej dlhšej neprítomnosti je aj plná schránka,“ dodáva Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Pred odchodom na dovolenku tak zabezpečte pravidelné vyberanie vašej poštovej schránky. A dôležitá rada na záver. Počas dovolenky nenahrávajte fotografie na sociálne siete. Nikdy neviete, kto si vaše príspevky pozrie a zistí, že váš byt je aktuálne neobývaný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM