Aktualizované Správy

Robert Fico chce kandidovať za ústavného sudcu

Predseda parlamentnej strany Smer-SD Robert Fico chce kandidovať na pozíciu ústavného sudcu.

Ilustračný obrázok k článku Robert Fico chce kandidovať za ústavného sudcu
11
Galéria
Zdroj: TASR

Informáciu priniesol portál Denník N. Robert Fico do dnešných dní svoj záujem o pozíciu ústavného sudcu nepotvrdil. O jeho pláne zabojovať o post sudcu Ústavného súdu sa podľa Denníka N hovorí už viac ako rok.

Ako pre RTVS povedal poslanec za Smer-SD Martin Glváč: „Robert Fico sa bude uchádzať o post ústavného sudcu.“ Práve Glváč mal do Národnej rady odniesť Ficov návrh.

Podľa Glváča Fica kvalifikuje na post ústavného sudcu jeho doterajšia prax a vie si ho predstaviť aj na poste predsedu Ústavného súdu SR.

Deviatim sudcom Ústavného súdu SR uplynie 16. februára tohto roka funkčné obdobie. Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) preto vyhlásil voľby kandidátov na túto funkciu. Okrem samotného predsedu ústavného súdu sa obmení takmer celé jeho trinásťčlenné zloženie.

Posledný termín na podanie návrhov je pondelok 7. januára. S vypočutím všetkých navrhnutých kandidátov ústavnoprávny výbor začne 23. januára. Samotná voľba 18 kandidátov na sudcov sa uskutoční na schôdzi NR SR so začiatkom 29. januára.

Následne budúcich sudcov ústavného sudu vymenuje do funkcie spomedzi navrhnutých kandidátov prezident SR. Deviatim vymenovaným ústavným sudcom začne plynúť dvanásťročné funkčné obdobie dňom zloženia sľubu ústavného sudcu.

Foto: ilustračné

Robert Fico
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM