Eliška Šándorová Správy

Robert "Feši" Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Na svojho „objaviteľa“ Roberta Fica striehol vo favoritke na zastávke. Odvtedy uplynuli dve desaťročia a dnes je označovaný za premiérovu pravú ruku či korunného princa strany Smer-SD. Kto je Robert Kaliňák, ktorého hlavu žiada opozícia?

Ilustračný obrázok k článku Robert "Feši" Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov
Zdroj: TASR

Píše sa rok 1993 a je pekný slnečný deň. Po vládnych luxusných limuzínach s tmavými oknami za desiatky tisíce eur niet ani stopy. Žiadne právo prednostnej jazdy s majákom ani klimatizovaná skrýša na štyroch kolesách za štátne.

Na autobusovej zastávke v bratislavskej mestskej časti Dlhé diely stojí Robert Fico. Pokazilo sa mu auto, preto sa na Inštitút ministerstva spravodlivosti, kde pracuje, vybral mestskou dopravou. Náhodou ho na svojej Škode Favorit míňa dlhovlasý študent práva a začínajúci podnikateľ Robert Kaliňák.

Tak opísal súčasný minister vnútra v rozhovore pre denník SME osudové stretnutie s budúcim premiérom Ficom.

Podpredseda najsilnejšej vládnej strany, prezývaný aj „Feši“ či „Kali“, vedel vždy urobiť dojem. Mladík, ktorý recitoval, hral v divadle, nosil dlhé vlasy a fajčil na záchode, sa dostal až na najvyššie poschodia spoločenského a mocenského rebríčka.

Čítajte aj: Minister vnútra Kaliňák neodstúpi. Porušili ste moje práva, hovorí

Obchodné aktivity s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom či podozrenia z marenia vyšetrovania údajných Baštrnákových machinácií s daňami mu môžu zlomiť krk.

Zveziem vás?

„Ešte ako študent som písal prácu o treste smrti. Bola to vlastne recenzia Ficovej knižky s rovnomenným názvom. Raz som si ho vystriehol na zastávke, šiel som okolo svojím Favoritom, pristavil som sa a spýtal, či ho nemôžem odviezť. Tak sme sa bližšie spoznali,“ uviedol Kaliňák v rozhovore.

Čítajte aj: Kryje Kaliňák podnikanie pána Bonaparte? Opozícia chce odvolať ministra, v hre sú milióny

Odvtedy vraj zostali v kontakte a v roku 1999 ho Fico oslovil už ako úspešného advokáta, či nemá záujem stať sa spoluzakladateľom novej strany Smer.

Podnikateľ z Havany

Po skončení strojníckej priemyslovky v rokoch 1989 až 1995 študoval Kaliňák na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas nežnej revolúcie bol členom koordinačného výboru študentského hnutia. V roku 1990 začal popri štúdiu podnikať a otvoril študentskú reštauráciu, vydavateľstvo a tlačiareň vysokoškolskej literatúry.

Činorodý právnik odštartoval úspešnú podnikateľskú kariéru otvorením vlastného baru. "Som z námorníckej rodiny. Otec bol námorník, mama robila okolo lodí, aj brat je námorník. Krstný otec však mal reštauráciu a mne sa to vždy páčilo. Veď je to sen každého Slováka – piť u seba. Mimochodom, ja alkohol nepijem,“ uviedol v rozhovore pre denník SME.

Svoj prvý bar otvoril v devätnástich pri internáte Družba.

Kamarát Počiatek

Rodák z Bratislavy pracoval počas štúdia ako asistent v Komerčno-právnej kancelárii. Od roku 1995 sa na štyri roky upísal Advokátskej kancelárii Majeriková and Partners. Na prelome milénia sa už kamarátil s budúcim ministrom financií Jánom Počiatkom. Priateľstvo im vydržalo dodnes, trávia spolu aj dovolenky.

Dvojica začala podnikať v reštauračných službách. Pred vstupom do politiky úspešne rozbehli sieť známych bratislavských podnikov Steam&Coffe, Harley pub či Aligátor.

Kaliňák je politicky aktívny od roku 2002, keď bol zvolený za poslanca NR SR a predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Prvýkrát sa stal ministrom vnútra pred desiatimi rokmi, potom ho vystriedal večný rival a kritik Daniel Lipšic. Do funkcie sa vrátil v roku 2012 a ministerské kreslo si udržal aj po marcových voľbách.

Bol by námorníkom?

Kaliňák by možno šéfoval plavebnej správe, keby ho nezlákal svet politiky. Jeho otec bol námorník, ktorý do hlavného mesta prišiel z východu. Zomrel na rakovinu, keď mal činorodý mladík 15 rokov. Matka pochádza z bulharskej menšiny na Ukrajine, na Slovensku pracovala ako učiteľka. Robert Kaliňák a jeho brat Milan chceli byť námorníkmi, preto si budúci minister vnútra zvolil strojnícku priemyslovku.

Apropo k bratovi. Poznajú ho najmä milovníci hudby. Milan Kaliňák je gitaristom v skupine Taktici, kde spieva aj vokály. Má prezývku „Mariňák“.

Robert Kaliňák a jeho manželka Zuzana, ktorá pracovala v Slovenskej informačnej službe, sa brali pred piatimi rokmi. Koncom roka 2011 prišiel na svet prvorodený syn Andrej. V januári 2016 k nim na sviatok Troch káľov pribudol druhý syn Juraj. Ľavák narodený v znamení Býka je vášnivý milovník motoriek Harley Davidson.

Rivali zo školy?

Čo spája Kaliňáka s Procházkom a Lipšicom? Drali spolu školské lavice na práve na Univerzite Komenského. Magisterské tituly končili v deväťdesiatych rokoch, pritom Kaliňák s Procházkom v tom istom roku – 1995. Lipšic skončil o rok neskôr. To, že ani pred rokmi nechodil Kaliňák s Lipšicom na pivo, svedčí aj ich vystupovanie v médiách, kde sa často ostro kritizujú.

Čítajte aj: Bašternák ako kamoš policajtov, Lipšic trpiaci stihomamom. V parlamente sa váľalo 12 miliónov eur!

Robert Kaliňák je dlhodobo pravou rukou svojho „objaviteľa“ Roberta Fica. Mnohí ho vidia ako dvojku strany Smer-SD či dokonca nástupcu Fica v kresle premiéra. Šéf rezortu vnútra nežije okázalým luxusom, avšak patrí dlhodobo k najlepšie zarábajúcim politikom zo Smeru.

Najbohatší?

V roku 2014 si prilepšil podľa majetkového priznania o takmer 394-tisíc eur, z toho približne 52-tisíc eur bol jeho ministerský plat a paušálne náhrady.

Zvyšok boli príjmy z úrokov a výnosy z cenných papierov. Kaliňák priznal aj vlastníctvo dvoch bytov v Bratislave, garáž, auto, motocykel a obchodné podiely a akcie. Podľa obchodného registra figuruje Kaliňák iba v jednej firme. Spolu s Jánom Počiatkom sú zapísaní ako spoločníci eseročky FoRest, ktorá prevádzkuje spomínanú sieť kaviarní.

Ktovie, kde by Kaliňák profesne zakotvil, keby na zastávke nestál Fico. Možno by ho jeho pôvodný sen byť námorníkom zavial medzi žralokov. S tými finančnými ho už médiá spájajú i dnes.

Čítajte aj: Čítajte aj: Kaliňák sa o miesto báť nemusí. Má podporu aj od národniarov

Robert Kalinak
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM