Technológie

Roboty sa stávajú samozrejmosťou: Slovensko sa radí v robotike medzi svetové veľmoci

S počtom 135 robotov na 10 000 zamestnancov sa Slovensko radí v robotike medzi svetové veľmoci. Ide predovšetkým o priemyselné roboty.

Ilustračný obrázok k článku Roboty sa stávajú samozrejmosťou: Slovensko sa radí v robotike medzi svetové veľmoci
Zdroj: TASR

Aj táto informácia odznela počas Night of Chances (NOC) Engineering, ktorá sa konala na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v noci zo stredy (4.4.) na štvrtok. Informovala o tom marketingová manažérka podujatia Patrícia Žitňáková.

V súčasnosti je reálne vlastniť robotické včely na opeľovanie stromov alebo robot, ktorý vie skočiť salto. Víziou budúcnosti sú stroje, ktoré pomôžu ľuďom v rôznych životných situáciách, napríklad hendikepovaným ľuďom v pohybe či s pomocou v domácnosti.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Podľa odborníkov je dôležité hovoriť o obavách už pri vývoji robotov, aby si konštruktéri uvedomili váhu umelej inteligencie a dokázali predísť krízovým situáciám. Súhlasia, že umelá inteligencia je technológia, ktorá musí ľudí poslúchať. Taktiež zhodnotili, že najväčší vývoj sa očakáva v oblasti dopravy a medicíny. „Umelá inteligencia z krátkodobého hľadiska zaberie ľuďom pracovné miesta, avšak z dlhodobého hľadiska bude mať pozitívny vplyv na dovzdelanie národa a zvyšovanie zamestnanosti,“ poznamenal František Duchoň z Národného centra robotiky.

Foto: ilustrační

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM