Žaneta Mrvová Svet Rôzne Zo zahraničia

Rodičia, tomu neuveríte! Toto je 10 najabsurdnejších školských pravidiel

Nadávate na slovenské školstvo? Nech je, aké je, vo svete existuje niekoľko doslova kurióznych predpisov, ktoré školákom nedovolia pre nás základné veci.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, tomu neuveríte! Toto je 10 najabsurdnejších školských pravidiel
9
Galéria

Každá škola má pravidlá. „Po chodbách sa nebehá“ alebo „Krieda nie je na hádzanie po učiteľoch“ sú nám dôverne známe. Čo by ste povedali na zákaz mávania na spolužiakov? Portál Mundo.com zostavil rebríček 10 najabsurdnejších pravidiel, aké kedy žiaci museli dodržiavať.

Náramky (ne)šťastia

Japonci sú známi veľmi striktnými pravidlami v školách a veľkým dôrazom na disciplínu. Známi sú však i svojou poverčivosťou a duchovnom, ktoré premietajú i do svojich pravidiel. „Jedným z nich je zákaz nosenia viac ako jedného náramku šťastia,“ informuje Mundo.com. Väčší počet náramkov je veľkým prehreškom a tvrdo sa trestá!

Žiaden kečup

Vedeli ste, že vo Francúzsku je kečup v školských jedálňach prísne zakázaný? Ako informuje portál, tento zákaz vychádza z ich úcty k národnej kuchyni a zaznávania aktuálnej „amerikanizácie“ v stravovaní tínedžerov.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Ani chlapec, ani dievča

V Lincolne, hlavnom meste Nebrasky, prestali v štátnych školách používať slová „dievča“ alebo „chlapec“ s odôvodnením, že tieto označenia nezahŕňajú transsexuálnych študentov a tým ich vylučujú zo spoločnosti. „Učitelia a študenti nemôžu používať výrazy, ktoré pomenúvajú pohlavie. Namiesto toho používajú mená alebo neutrálne výrazy ako "deti, študenti“ a pod." dodáva Mundo.com.

Seriózny život školáka

Vo väčšine škôl sú hračky zakázané, pretože odpútavajú pozornosť žiakov od učenia. Ako informuje portál, v Nemecku je milým zvykom obdarúvať prvákov v prvý školský deň kornútom plným hračiek, symbolizujúc rozlúčku s detstvom a oslavu „serióznosti života“.

Hrozivé pero

Portál Mundo.com informuje o ďalšej zaujímavosti. V niektorých častiach Veľkej Británie a Austrálie už učitelia nesmú používať červené pero na známkovanie písomiek. Červená sa považuje za príliš hrozivo pôsobiacu, preto ju nahradili menej výraznými farbami, ako sú žltá, modrá či fialová.

Spánok v škole

Toto pravidlo by potešilo nejedného školáka. „V Číne zaviedli pre všetky deti povinný 30-minútový poobedný spánok,“ objasňuje portál Mundo.com. Absurdný je však pre mnohých spôsob, ako deti spia- zväčša opreté o tvrdé lavice v triede.

NAJ kamoš

V niektorých častiach Veľkej Británie sa uchýlili k zákazu „jedného najlepšieho kamaráta“. Ako informuje portál, v Spojenom kráľovstve sa tým chcú vyhnúť sklamaniam z nevydarených kamarátstiev a prispieť k sociálnemu začleneniu detí.

Žiadne tľapkanie

V niektorých amerických školách zakázali „high-five“, alebo tľapnutie dlaňami. „Chceli tým obmedziť fyzický kontakt medzi študentami,“ vysvetľuje portál Mundo.com. Chcete si tľapnúť? Až po škole!

Vianoce bez symbolov

V jednej základnej škole v meste Frisco zakázali používanie akýchkoľvek symbolov Vianoc, vrátanie vianočného stromčeka či používania červenej a zelenej farby na ich tradičnom zimnom večierku. „Chceli sa tak vyhnúť odkazovaniu na akýkoľvek náboženský sviatok,“ ozrejmuje toto nevšedné rozhodnutie Mundo.com.

Prejavy nacionalizmu

V irackom meste Mosul sú v školách zakázané akékoľvek prejavy nacionalizmu. V preklade, akákoľvek zmienka o irackej histórii, literatúre, patriotickej poézii je považovaná za rúhanie. „Dokonca majú deti zakázané aj piesne s nenáboženskou tematikou,“ dodáva na záver anglická verzia portálu Mundo.com.

Foto: ilustračné

10 najabsurdnejších školských pravidiel
9
Galéria
Zdroj: en.mundo.com
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM