Webnoviny - Svet

Rogge vyzval športovcov, aby nepodvádzali

WEBNOVINY.SK

Jacques Rogge Foto: VANCOUVER 13. februára (WEBNOVINY) – Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge v slávnostnom príhovore na piatkovom oficiálnom otvorení XXI. zimných olympijských hier vo Vancouveri vyzval okrem iného športovcov, aby odmietli doping a vyvarovali sa podvádzania. „Vážení športovci, nezabudnite, že ste príkladom pre mládež celého sveta. Chcem vás poprosiť, aby ste sa držali olympijských hodnôt. Odmietnite zakázané látky a podvody,“ povedal šéf MOV Rogge.

Svoj príhovor pred 60 600 divákmi a športovcami v hale BC Place ladil Rogge nanajvýš vážne, ale odzneli v ňom aj emotívne slová a pochvala organizátorom. „Tretíkrát v histórii sa olympijské hry konajú v Kanade. Po Montreale a Calgary dostalo príležitosť privítať svetových športovcov aj západné pobrežie tejto krásnej krajiny milujúcej šport. Moje veľké ďakujem ide predstaviteľom verejného života v Kanade, Britskej Kolumbii, Vancouveri, Whistleri aj Richmonde, ktorí sa zaslúžili o túto slávu, rovnako aj pôvodným obyvateľom Kanady. Chcel by som sa poďakovať aj organizačnému výboru, ktorý tvrdo pracoval sedem rokov, aby sme tu teraz mohli stáť a otvárať 16-dňový zimný športový sviatok. Nešlo by to však ani bez tisícok dobrovoľníkov, ktorých entuziazmus môže slúžiť ako príklad mnohým ďalším,“ povedal prezident MOV Jacques Rogge.

Prvý muž svetového olympionizmu vyhlásil, že účasť pod piatimi kruhmi už dávno nie je len o samotných pretekoch. „Olympijské hry spájajú ľudí rôznych vekových skupín, národností, pohlavia či náboženstiev. Náš svet potrebuje mier, toleranciu a porozumenie. Verím, že vancouverské hry sa budú niesť presne v tomto duchu. Drahí športovci, tieto olympijské hry patria vám. Užite si ich,“ dodal Jacques Rogge.

SITA – od vyslaného redaktora Miroslava Antola

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM