Webnoviny - Svet

Rómovia rozdajú ceny tým, ktorí im pomáhajú

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 3. apríla (WEBNOVINY) – Tí, ktorí sa snažia pomáhať slovenským Rómom, majú šancu už štvrtý rok získať ocenenie Gypsy Spirit.

„Je to ocenenie práce s rómskou komunitou a je to ocenenie aktívnej snahy všetkých, ktorí sa nejakým spôsobom podieľajú na zlepšení situácie Rómov na Slovensku,“ uviedla na tlačovej besede Ľubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ktorá je spolu s úradom rómskeho splnomocnenca jedným z vyhlasovateľov ocenenia.

Štvrtý ročník Gypsy Spirit vyhlásili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý bude 8. apríla.

Obrazom: Gypsy Spirit 2012

V rámci ocenenia môžu byť nominovaní jednotlivci i organizácie.

Gypsy Spirit sa bude udeľovať v piatich kategóriách – pre mimovládnu organizáciu za uskutočnenie konkrétneho projektu zameraného na podporu rómskej menšiny, pre firmu, ktorá podporuje projekty zamerané na sociálnu pomoc Rómom, pre mimoškolské vzdelávacie aktivity zamerané na rómske deti a pre jednotlivca, ktorý dlhodobou prácou prispel k zlepšeniu postavenia Rómov.

V kategórii Čin roka bude ocenený čin, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života jednotlivca. Špeciálne ocenenie získa novinár ako uznanie za objektívne alebo pozitívne informovanie o Rómoch.

Myšlienka Gypsy Spirit vznikla priamo v teréne rómskych osád.

„Táto myšlienka vznikla, keď sme si uvedomili, že v takom prostredí plnom chudoby a biedy, koľko dobrého tam vzniká, koľko je tam vecí, o ktorých nikto nevie, koľko je tam ľudských príbehov, koľko je tam maličkých organizácií, mimovládnych či kresťanských, ktoré pomáhajú, o čom sa nevie,“ tvrdí Slušná-Franz.

Štvrtý ročník ocenenia je venovaný pamiatke Václava Havla, ktorý bol opakovane predsedom odbornej poroty Gypsy Spirit a nad ocenením prevzal záštitu. Termín na podávanie prihlášok je do 31. mája.

Tri nominácie v každej z kategórií budú zverejnené 26. júna, víťazi budú známi na slávnostnom odovzdávaní cien začiatkom októbra. V priebehu predchádzajúcich ročníkov sa o ocenenie Gypsy Spirit uchádzalo 355 mimovládnych organizácií, firiem a jednotlivcov. Viac o projekte možno nájsť na stránke www.gypsyspirit.eu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM