Marcel Páleš Regióny

Rómovia ukázali svoj talent a temperament: Na Zvolenskom zámku aj modelky spod Urpína

Dejisko podujatia Ľudia z rodu Rómov sa včera po prvý raz rozšírilo z Banskej Bystrice aj do Zvolena. Nechýbal typický rómsky tanec, hudba a nákazlivý temperament vôbec.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia ukázali svoj talent a temperament: Na Zvolenskom zámku aj modelky spod Urpína
Zdroj: TASR

V programe prvého dňa XII. ročníka kultúrno-spoločenského nadregionálneho a multižánrového podujatia sa predstavili mladí talentovaní rómski i prorómski umelci z Českej republiky a Slovenska, ale aj žiaci a študenti umeleckej školy Quo vadis.

Banskobystrické modelky na nádvorí zámku

Obradná sieň Zvolenského zámku patrila výstave fotografií, videoartov a výtvarnej inštalácie Nie je čoho sa… smiať, nádvorie zas vizážistom a kaderníkom, ktorých šikovnosť a umenie vzápätí odprezentovali aj modelky banskobystrickej neziskovej organizácie Animus Apertus.

Prvý deň podujatia uzavrelo vystúpenie prvej rómskej porevolučnej divadelnej skupiny Ara Art z Českej republiky s hrou Guli daj, čo znamená v preklade z rómskeho do slovenského jazyka Sladká mama a je tematickou obdobou Poludnice zo zbierky Kytice Karla Jaromíra Erbena, len osadenou do súčasnosti.

Čo nás delí a čo spája?

Sú, alebo nie sú Rómovia a Nerómovia rovnakí? Čo nás delí a čo spája? Aj na tieto otázky sa pokúsila dať odpoveď výstava Nie je čoho sa… smiať na Zvolenskom zámku. Pre túto príležitosť spojilo svoju tvorbu osem slovenských a českých výtvarníkov.

„Jej cieľom bolo navodiť u návštevníkov pocit, nech je už akýkoľvek. Zachytáva momenty života, ktoré sa dejú bez rozdielu u všetkých národov a etník, v celej ľudskej spoločnosti – narodenie dieťaťa, svadba, ale aj smrť. Ak si návštevníci vezmú masky, ktoré im ponúkame, môžu si hneď sami odpovedať, či sme všetci rovnakí alebo nie?“ uviedla na margo výstavy jej kurátorka a zároveň autorka videoartu z Českej republiky Viera Duždová.

Chcú umelecko-divadelnú krajčírsku dielňu

Módna prehliadka neziskovej organizácie Animus Apertus priniesla 22 modelov, ktoré sú výsledkom spolupráce šiestich študentiek VŠVU v Bratislave, katedry textilného dizajnu, s mladými rómskymi ženami, ktoré vyrastali v detských domovoch a dnes žijú v Banskej Bystrici v Dome sv. Vincenta. Budúce návrhárky Lucia Švecová, Zuzana Zmateková, Henrieta Kurčíková, Sisa Hollá, Andrea Pojezdalová a Petra Solivarská prichádzajú s nápadmi, ktoré remeselne i umelecky pre ne spracujú rómske krajčírky.

Ako povedala riaditeľka neziskovej organizácie Viera Dubačová, „našou ambíciou je vytvoriť umelecko-divadelnú krajčírsku dielňu.“ Módnu prehliadku moderovali český rómsky aktivista LGPD, herec a režisér David Tišer a slovenský moderátor Ján Gordulič.

Živá knižnica o ľudských osudoch

Trojdňové podujatie pokračuje v piatok a v sobotu programom v Banskej Bystrici, kde okrem hudobného a tanečného workshopu a sprievodu Námestím SNP nebude chýbať Živá knižnica – rozprávanie osudov rómskych mužov a žien, či koncert rôznych hudobných žánrov v Misijnom dome. Vyvrcholením festivalu je sobotný galakoncert s hosťami z Maďarska, Rumunska, Českej republiky a Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM