Webnoviny - Svet

Rompuy predstavil na summite svoje návrhy

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP

BRUSEL 12. februára (WEBNOVINY) – Na mimoriadnom štvrtkovom summite Európskej rady prezentoval jej predseda Herman van Rompuy svoje návrhy, ktorými chce zvýšiť konkurencieschop­nosť Európskej únie. Van Rompuy navrhuje napríklad odmeňovať členov, ktorí budú napĺňať ciele z novodobej stratégie Európa 2020 zvýšeným financovaním. Krajiny, ktoré by ciele neplnili, by čelili verejnému pokarhaniu. Ďalšie návrhy predsedu Európskej rady hovoria napríklad o zmene priorít, na ktoré by sa mali krajiny únie sústrediť. Mali by sa nimi stať najmä výskum a vývoj, ale aj zvyšovanie zamestnanosti, zlepšovanie v oblasti vzdelávania a boj proti chudobe. Tieto rámce jednotlivé členské štáty prehodnotia a mali by byť predmetom ďalších rokovaní Európskej rady v nasledujúcich mesiacoch.

Van Rompuy vo štvrtok tiež uviedol, že krajiny eurozóny sú pripravené pomôcť dlhom zmietanému Grécku. „Členské štáty eurozóny v prípade nevyhnutnosti vykonajú rozhodné a koordinované kroky aby ochránili finančnú stabilitu eurozóny ako celku,“ povedal. O akú konkrétnu pomoc by však malo ísť, van Rompuy neuviedol. Skonštatoval len, že Grécko zatiaľ priame finančné injekcie nežiada. „Grécka vláda nepožiadala o žiadnu finančnú pomoc,“ povedal v Bruseli van Rompuy pred novinármi. Lídri krajín Európskej únie zároveň vyslovili podporu úsiliu gréckej vlády a jej záväzku urobiť nevyhnutné kroky vrátane dodatočných opatrení na zabezpečenie toho, aby sa ambiciózne ciele z programu stability na rok 2010 a ďalšie roky naplnili.

Európski lídri však vo štvrtok dohadovali najmä základné rámce pre stratégiu Európska únia 2020, ktorá má byť pilierom budúceho ekonomického vývoja únie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM