Správy Kultúra

Rómske deti na Luníku IX odohrali predstavenie s americkými hercami

Divadelným predstavením v komunitnom centre na Luníku IX vyvrcholila spolupráca umelcov z divadla Dramatic Adventure Theatre z New Yorku s rómskymi deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Rómske deti na Luníku IX odohrali predstavenie s americkými hercami
7
Galéria
Zdroj: TASR

Americkí herci sa deťom venovali počas štyroch dní a spoločne pripravili program pod názvom Divadlo na Deviatke.

Predstavenie nacvičili deti klientov organizácie ETP Slovensko, ktorí sú zapojení do programu svojpomocnej výstavby rodinných domov na Luníku IX. Deti už pravidelne prichádzajú na aktivity tejto neziskovej organizácie v miestnom komunitnom centre. Celkovo v hre účinkovali dve desiatky detských hercov vrátane ďalších detí vo veku od šiestich do 14 rokov z prevažne rómskeho sídliska.

Rozprávka s posolstvom

V predstavení deti vytvárali živé obrazy a scénky a zahrali rozprávkový príbeh o dvoch dievčatách a ich ceste za mesačným svetlom s cieľom vyliečiť chorú mamu. „Práca bola krásna, deti sú skvelé, veľmi otvorené a nadšené, keď sa môžu učiť nové veci a nachádzať spôsoby, ako sa vyjadriť. Sme hrdí na to, čo tieto deti vytvorili len za štyri dni,“ povedal pre novinárov umelecký riaditeľ DAT Jesse Baxter.

Členovia amerického DAT chodia učiť hrať divadlo po celom svete, najmä do komunít, ktoré sú segregované alebo v nevýhode oproti majoritnej spoločnosti. Na Slovensko prichádzajú každoročne od roku 2012.

Deťom prostredníctvom hry a divadla pomáhajú pri rozvíjaní schopností, ktoré sú potrebné pre úspešný život, ako sú verejné vystupovanie, pozornosť, sústredenie, rozhodovanie sa či predstavivosť.

„U detí sa to stretlo s úspechom, chcú hrať, páči sa im to a myslím, že je to pre ne aj užitočné. Herci ich aktivizujú, aby vedeli vyjadriť svoj hlas, nadobudli sebadôveru aj nejaký úspech, ktorý potom stimuluje k tomu, že ten človek chce niečo v živote dokázať – dobre sa učiť, nájsť si prácu, a už je to potom iný kolobeh života,“ povedala pre TASR PR manažérka ETP Slovensko Beáta Hybáčková.

Robia aj workshopy

Americkí herci pripravili atraktívne workshopy pre rómske deti aj na týždennej Letnej dramatickej akadémii, ktorá sa konala v prvej polovici júla v Drienici (okres Sabinov). Na rekreačno-vzdelávacom pobyte ETP Slovensko boli mladí klienti organizácie, ktorí navštevujú jej aktivity v komunitných centrách nielen na Luníku IX, ale aj v Rankovciach, Starej Ľubovni – Podsadku a Veľkej Ide.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM