Barbara Dallosová Regióny

Rómske občianske hliadky Pod Kortínou v akcii: Chytajú záškolákov aj zbierajú odpadky

Hliadky zložené z Rómov a školené policajtmi. V teréne priamo v osade Pod Kortínou pracujú už tretí mesiac. Ako sa tento nápad mesta osvedčil?

Ilustračný obrázok k článku Rómske občianske hliadky Pod Kortínou v akcii: Chytajú záškolákov aj zbierajú odpadky
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt rómskych občianskych hliadok je jedným z nástrojov mesta na boj proti problémom v nelegálnej osade Pod Kortínou. Mestskej polícii a terénnym sociálnym pracovníkom začali členovia novovzniknutých hliadok pomáhať na jeseň 2014. Viac čítajte tu: Ďalšia páka mesta na osadu Pod Kortínou: Rómske občianske hliadky majú byť predĺženou rukou polície

Získali si rešpekt

Práve kvôli otázke rešpektu a dôvery zo strany obyvateľov osady sa mesto rozhodlo obsadiť do hliadok ľudí priamo z komunít. Podľa Miriam Mezeiovej z Odelenia sociálnych vecí žiarskeho MsÚ sa práve tento krok ukázal ako správny. ,,Členovia občianskej hliadky majú potrebný rešpekt medzi obyvateľmi Kortíny, nakoľko tiež pochádzajú z tejto komunity. Pracujú už tretí mesiac a vytvorili si už dobré vzťahy," hodnotí Mezeiová.

Záškoláctvo aj nelegálne skládky

Členovia hliadok na Rómov z osady nielen dohliadajú, ale sami prikladajú ruku k dielu. Podľa Mezeiovej napríklad pomáhali pri čistení lokality od odpadkov a nelegálnych skládok.

Situácie, ktoré riešia často sa spájajú s deťmi. Tých je v približne štyristočlennej osade naozaj veľa. ,,Členovia hliadky kontrolujú pohyb maloletých detí v lokalite, v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi a školami kontrolujú školopovinné deti zdržujúce sa počas vyučovania v meste a zisťujú príčiny ich neúčasti na vyučovaní. Komunikujú tiež s ich rodičmi," vysvetľuje Mezeiová.

Poriadok

To je slovo, ktoré sa Žiarčanom s osadou na konci mesta obvykle nespája. Podľa Mezeiovej je ale práve väčší poriadok jednou z najviditeľnejších zmien po zavedení rómskych občianskych hliadok do praxe. ,,Práca s rómskou komunitou je dlhodobá po troch mesiacoch fungovania hliadok nemôžeme očakávať veľké výsledky. Dôležité však je, že komunita ich akceptuje a spolupracuje s nimi. Prvé výsledky ich práce vidieť hlavne na udržiavaní poriadku v komunite a netvorení nelegálnych skládok," hovorí na záver Mezeiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM