Jakub Forgács Správy

Rooseveltova nemocnica sa môže pochváliť: Túto technológiu používa ako prvá na Slovensku

Odborníkom v Rooseveltovej nemocnici pri operáciách mozgu pomáha najmodernejší navigačný systém StealthStation S8, ktorý využívajú ako vôbec prví na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk

Neurochirurgovia z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici používajú už takmer rok neuronavigáciu novej generácie, vďaka čomu môžu operovať aj také nádory v mozgu a poškodené cievy, na ktoré by si predtým z bezpečnostných dôvodov netrúfli. Do týchto dní odoperovali okolo 140 pacientov. Informovali o tom vo štvrtok prednosta neurochirurgickej kliniky Ján Šulaj a zakladateľ neurochirurgie v Rooseveltovej nemocnici, ktorý operácie s pomocou neuronavigácie zavádzal ako prvý na Slovensku, profesor Miroslav Galanda.

Operácie na mozgu patria medzi najnáročnejšie chirurgické výkony. Aj najmenšia odchýlka pri pohybe nástroja v štruktúrach mozgu môže mať pre pacienta fatálne následky v podobe straty reči, zraku alebo ochrnutia časti tela. Odborníkom v Rooseveltovej nemocnici pri tom pomáha najmodernejší navigačný systém StealthStation S8, ktorý využívajú ako vôbec prví na Slovensku. Umožňuje im presne lokalizovať anatomické štruktúry, precízne sa dostať na miesto operačného zákroku a v súčinnosti so zobrazovacím systémom doslova vedie lekára na potrebné miesto s absolútnou presnosťou.

Skracuje operácie

„Operácie mozgu sú aj osem hodín trvajúce výkony. Výhodou novej technológie je i to, že skracuje dĺžku operácie. Ďalšie výhody prináša v podobe kratšej hospitalizácie pacientov a ich rýchlejšej rekonvalescencie,“ priblížil Šulaj s tým, že navigácia patrí vo vyspelých krajinách k štandardnému vybaveniu neurochirurgických pracovísk.

„Trend je taký, že operovať mozog bez použitia tejto technológie by v budúcnosti už nemuselo byť považované za lege artis,“ dodal.

Podobne ako GPS

Systém funguje podobne ako GPS navigácia. Lekárom sa zobrazuje mozog pacienta s presne naplánovanými bodmi operačného zákroku. Na ich určenie slúži predchádzajúce nasnímanie pomocou zobrazovacieho systému (CT, magnetická rezonancia), pričom snímky sa posielajú priamo do navigačného systému na operačnej sále.

„Podobne ako v aute, po zadefinovaní cieľa systém určí cestu a navedie nás presne na stanovený cieľ. Ak by sme, obrazne povedané, zišli zo správnej cesty, tak nás systém intraoperačného monitoringu, ktorý sa využíva spolu s navigáciou, okamžite upozorní,“ vysvetlil profesor Galanda.

„Neurochirurgia patrí medzi naše nosné medicínske programy a teším sa, že sa nám podarilo ako prvým na Slovensku získať pre našich pacientov túto najmodernejšiu technológiu. V nemocnici pracujú špičkoví odborníci, ale na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti potrebujú vybavenie, ktoré drží krok s najnovšími medicínskymi trendmi,“ zdôraznila generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.

Obstarávacia cena systému bola 673 000 eur bez DPH a nemocnica nákup financovala z kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva.

Nádory na mozgu operujú v bystrickej nemocnici najmodernejšou technológiou v SR
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM