Webnoviny - Svet

ROSOVÁ: Mikolaj sa ukázal ako nekompetentný

WEBNOVINY.SK

Tatiana Rosová Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Minister školstva Ján Mikolaj podľa poslankyne za SDKÚ-DS Tatiany Rosovej výrokmi na dnešnej tlačovej besede dokázal svoju nekompetentnosť a zároveň aj klamal. „Zarazilo ma, že minister školstva namiesto riešenia problémov, napríklad na trenčianskej univerzite, zvolal tlačovku na tému malej novely poslanca Mamojku, ktorá je z hľadiska kvality vysokoškolského vzdelávania podružná,“ povedala dnes novinárom Rosová. Nekompetentnosť prejavil Mikolaj v tom, keď podľa nej označil proces akreditácií za akúsi trestnú výpravu, kde sa majú vysoké školy deliť na nadpriemerné, priemerné a podpriemerné.

Podpriemerné vysoké školy by na Slovensku vôbec nemali existovať, zdôraznila Rosová. Akreditácie podľa nej majú diferencovať vysoké školy podľa toho, akých absolventov majú vychovávať. „Odborné vysoké školy majú vzdelávať najmä odborníkov pre prax, na čo stačí spravidla bakalárske vzdelanie. Ale nie je vylúčené, a tom bola Mamojkova novela, aby mohli vychovávať aj magistrov,“ vysvetľovala poslankyňa za SDKÚ-DS.

Minister školstva podľa nej hovoril nepravdy aj o procese menovania profesorov. Na porušenie zákona zo strany ministerstva upozornil generálny prokurátor a v parlamente na to už skôr upozorňovala aj Rosová. Podľa nej za to, koho menuje, je zodpovedná vedecká rada a jediné, čo môže minister urobiť, je cez akreditačnú komisiu odňať vedeckej rade spôsobilosť konania pri vymenúvaní, ale nemôže už jej rozhodnutie nijako meniť alebo dopĺňať.

„Ministerstvo školstva podľa zákona môže kedykoľvek požiadať akreditačnú komisiu o preverenie, či návrhy na menovanie profesorov sú v súlade s kritériami, ktoré vydalo ministerstvo školstva v rámci zákona,“ reagoval dnes minister na to, prečo vrátil vysokej škole sv. Alžbety návrhy na vymenovanie profesorov a žiadal o doplňujúce informácie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM