Barbara Dallosová Regióny

Rozhorčení obyvatelia Pod vŕškov krátko po rekonštrukcii: Toto nie sú asfaltky, ale štrkovisko!

Mnohé cesty na sídlisku Pod vŕšky v Žiari nad Hronom už boli skutočnými veteránmi. Mesto sa preto začiatkom leta pustilo do ich rekonštrukcie. Metóda, ktorou sa cesty opravovali bola ale dosť netradičná. A práve neštandardný emulzný náter mnohým obyvateľom sídliska nevonia...

Ilustračný obrázok k článku Rozhorčení obyvatelia Pod vŕškov krátko po rekonštrukcii: Toto nie sú asfaltky, ale štrkovisko!
Foto: Barbara Dallosová

30 000 eur pre pod Vŕšky

O takejto investícii hovoril primátor mesta Peter Antal začiatkom júla. Čítajte TU. Už vtedy sa na sídliskových komunikáciách začínalo pracovať. ,,Nie je to malý úsek, ide o 3 530 metrov štvorcových. Pre Pod Vŕšky sme sa rozhodli lebo sú naozaj v zlom stave, tie cesty takto vyzerajú už nejakých 25 rokov,“ hovoril primátor a sľuboval, že postupne prídu na rad aj ostatné mestské časti.

Nenádpadná rekonštrukcia

,,Obyvateľov Pod vŕškov rekonštrukcia ciest zásadne neobmedzí, nová vrstva je zjazdná už do tridsiatich minút," ubezpečoval vtedy primátor. A tak aj bolo. Keď o pár dní neskôr ráno zaplavili cesty medzi panelákmi veľké stroje a robotníci v reflexných vestách, vyzeralo to na niekoľkodňové práce. Už na obed však po nich nebolo ani chýru a autá po vozovke prechádzali akoby nič.

Pozrite si fotky, ako to počas prác na Pod Vŕškoch vyzeralo.

Začudovaní obyvatelia

Cesta potiahnutá náhradou asfaltového koberca už na prvý pohľad vyzerá trochu inak než štandardná asfaltka. Z toho zostali zmätení aj niektorí obyvatelia sídliska. ,,To už je hotové? Ja že sa to ešte bude niečím polievať," hovorí so smiechom Žiarčanka Ľudmila (65).

Ďalšia obyvateľka sídliska si rekonštrukcie pochvaľuje, obavy má len z mierne štrkovitého povrchu. ,,Vyzerá to neporovnateľne lepšie než pred tým, bolo to naozaj v hroznom stave. Myslím že by tam ale mohlo byť riziko, že by mohli odlietávať tie malé kamienky a poškodiť iné autá. Aj keď sa mi zatiaľ nič podobné nestalo," polemizuje Jana (48).

Juraj má na novú cestu pod svojím balkónom jasno. ,,Toto nie je asfaltka, to je štrkovisko!" tvrdí.

Nie je cesta, ako cesta

Mesto však ubezpečuje, že takéto prevedenie ciest je v absolútnom poriadku. Na cesty bol aplikovaný dvojvrstvový emulzný náter, čo je v podstate akási náhrada drahšieho asfaltového koberca. ,,Primárnou úlohou akcie bolo zabrániť ďalšej erózii betónovej vozovky, to sme dosiahli. Benefitom je zhladenie celej vozovky. Po zime, niekedy v období marca cesty skontrolujeme, či nevznikol dôvod na reklamáciu, ak nie, budú občanom ďalej slúžiť," hovorí o výhodách nezvyčajnej technológie Ján Vinarčík zo žiarskeho Odboru životného prostredia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM