Júlia Vargová Kultúra

ROZHOVOR: Bystrík so svojou bandou vydáva nový album na ľudovú nôtu

Bystrík banda na novom albume predstaví desať obľúbených slovenských piesní. Nepôjde však o ich klasické verzie.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Bystrík so svojou bandou vydáva nový album na ľudovú nôtu
5
Galéria
Zdroj: Bystrík

Nový album by mal byť príjemnou zmenou oproti klasickej popovej produkcii. Tí, čo poznajú Bystríkovu bandu z koncertov vedia, že títo umelci dokážu z ľudovej pesničky spraviť moderne znejúci hit s neskutočnou energiou. Máme sa na čo tešiť. Viac o albume, ktorý vyjde už čoskoro, ale aj o hudobnej tvorbe kapely, sme sa porozprávali s Bystríkom.

Bystrík sa hudbe začal intenzívne venovať v osemnástke. Prvé vystúpenia absolvoval v rôznych kluboch a baroch, kde hrával na gitare prevzaté piesne, ktoré postupne dopĺňal o svoju vlastnú tvorbu.

V roku 2005 talentovaný Trnavčan zvíťazil v prestížnej autorskej súťaži Coca-Cola Popstar. Vďaka víťazstvu vydal v tom istom roku debutový album Mám, čo som chcel. Nasledoval štúdiový album Len ty a ja, prvé klubové koncertné turné a ďalší album s názvom Bublifuk.

Názov albumu znie Na kráľovej holi. Pôjde o piesne, takpovediac na ľudovú nôtu?

Áno, presne tak. Už niekoľko rokov sa venujeme aj ľudovej tvorbe. Máme v kapele veľmi radi folklór a ľudovú muziku a radi ju pretvárame do nášho „Bystríkovského“ štýlu. Veľmi nás to baví, našli sme sa v tom a verím, že to baví aj našich fanúšikov.

V čom je nový album iný?

Hlavne je iný atmosférou a celkovo aranžmánom. Snažili sme sa do toho vniesť náš štýl, náš pohľad na hudbu a vniesť do toho naše srdce.

Album bude veľmi živelný a energický a verím, že energiu, ktorú dávame do týchto piesní na koncertoch, budú ľudia počuť aj na našom albume.

Čo prinesie poslucháčom?

Verím, že príjemný hudobný zážitok. Na albume spolupracovalo veľa hostí, našich kamarátov, skvelých muzikantov. Na albume budete počuť nástroje ako banjo, trúbka, husle, akordeón, kontrabas a spolupracovali sme aj s dievčatami z Ukitas, ktoré nám naspievali krásne vokály.

Koľko piesní bude obsahovať?

Na albume bude desať piesní.

Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Môžete sa tešiť na desať krásnych ľudových piesní, trošku v inom podaní ako ich poznáte. A taktiež sa môžete tešiť na úžasnú Máriu Čírovú, ktorá prijala pozvanie na náš album a zaspievala si so mnou krásnu pieseň Páslo dievča pávy. Veľmi sa z toho tešíme.

Kde ste s bandou nahrávali?

Nahrávali sme na viacerých miestach. Väčšinou sme nahrávali v našom domovskom štúdio B3K studio, pieseň Na Kráľovej holi sme nahrávali u Mareka Rakovického v štúdiu LVGNC a celý album sme dokončovali a mixovali v štúdiu Pulp u Mateja Turcera, ktorý tomu dal finálnu podobu.

Ktorý singel z albumu je tvoj obľúbený? Prečo?

Pre mňa je to práve pieseň Na Kráľovej holi. Myslím si, že je jednou z najkrajších ľudových piesní. Má silný, až taký hymnický nádych a keď ju hráme na koncertoch, zažívame spolu s publikom úžasnú atmosféru.

Chystáte aj videoklipy?

Áno, chystáme aj videoklip, práve k spomínanej piesni Na Kráľovej holi. Spolupracovali sme so šikovným kameramanom Denisom Konečným. Videoklip by mal oficiálne vyjsť niekedy v polke apríla. Postupne budeme robiť videoklipy aj na ďalšie skladby z albumu.

Kedy a kde bude krst?

Krst bude 17. mája v letnej záhrade Amfik cafe v Trnave.

Veľmi sa nato tešíme pretože doma máme skvelých fanúšikov. Všetkých vás srdečne pozývame. Máme naplánovaný perfektný program, veľkú deväť člennú kapelu plus vokalistky. Pred nami zahrá ešte ukulele duo, dievčatá z Ukitas. Presne na tento deň je naplánované aj oficiálne vydanie CD. Album si budete môcť vypočuť aj na všetkých hudobných streamovacích službách ako spotify, apple music, deezer a podobne.

Máš v živote nejaké novinky (okrem albumu)?

Dal som si záväzok, že sa naučím hrať na klavíri. Zatiaľ sa mi to nejak nedarí. :)

Čo chystáš do budúcna?

Na leto máme nachystaný nový singel s názvom „Po tvojom boku“ ku ktorému sa chystáme natočiť aj videoklip. Na jeseň ak sa podarí možno maličké turné, no a na Vianoce chceme vydať vinyl s vianočným bonusom. Takže tento rok nás toho čaká veľa, ale máme z toho radosť.

Máš nejakú víziu, kam by si chcel svoju tvorbu smerovať?

Nepremýšľam nad tým. Užívame si každý koncert a všetko to krásne, čo nám hudba prináša. Je úžasné robiť to, čo vás baví a robiť tým radosť aj iným.

Čo koncerty? V Trnave okolí vás je vás stále niekde počuť. Máte s bandou nabitý program?

Program je už celkom pestrý. Tešíme sa na leto, na letné akcie, festivaly. Najbližšie krstíme 17. mája v Trnave, potom sa na nás môžu fanúšikovia tešiť na festivale Lumen, Topfest, Country fest Bohunice, festival Červeník a mnohé ďalšie. Všetky termíny si nájdete na www.bystrik.com.

Foto: ilustračné

Bystrík banda vydáva nový album na ľudovú nôtu
5
Galéria
Zdroj: Bystrík
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM