Tomáš Stupavský Kultúra

ROZHOVOR: Nekalé praktiky a nechutná politika! To je svetové finále Miss Universe

Pred pár dňami sa konalo celosvetové finále súťaže Miss Universe. Naša Silvia Prochádzková (22) sa však do užšieho finále neprebojovala, aj keď ju všetky médiá pasovali do roly veľkej favoritky. Krásna Bratislavčanka exkluzívne pre Bratislava24.sk prezradila, aká je odvrátená strana Miss Universe.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Nekalé praktiky a nechutná politika! To je svetové finále Miss Universe
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa cítiš po návrate z Miami? Hodnotíš svoju skúsenosť za oceánom kladne?

Musím povedať, že nie som v ideálnej kondícii, pretože som trochu chorá, čo spôsobila neustále pustená klimatizácia. Ale som rada, že už som konečne doma na Slovensku. Bola to výborná skúsenosť, ktorá mala aj svoje negatíva. Napríklad, že sme boli všetky súťažiace neustále unavené kvôli náročnému programu. Avšak, vedeli sme čo nás čaká a spať sme mohli aj doma.

Prezraď nám ako vyzeral klasický deň súťažiacej na Miss Universe?

Každý deň vyzeral inak, ale svojím spôsobom bol rovnaký. Nejete, nespíte, stále chodíte na opätkoch, čiže takých 13 hodín na nohách a máte k dispozícii „až“ dve pauzy. Nesmiete veľa jesť, ani piť, aby ste náhodou nechodili veľa na toaletu (smiech).

Mali ste možnosť si robiť aj svoj vlastný program?

Vôbec. Za celý deň sme mali tak pol hodinu voľný čas, aj ten sme väčšinou trávili na izbe. Boli sme kontrolované a takmer nič sme nemohli robiť bez dozoru. Celýnáš program bol dopredu naplánovaný.

Cítila si podporu Slovákov? Stretla si nejakých aj priamo v Miami?

Potešilo ma, že sa mi ozvalo veľa Slovákov žijúcich v zahraničí. Dokonca som dostala aj tašku darčekov a liekov od jednej pani, ktorá žije v Miami. Tá sa mi sama od seba ozvala a zistila, že som nachladená, tak mi touto cestou chcela pomôcť.

Súťaž Miss Universe patrí pod záštitu biznismena Donalda Trumpa. Ty si sa s ním stretla osobne. Ako na teba pôsobil?

Je to charizmatický človek a silná osobnosť. No predovšetkým vie, ako sa zarábajú peniaze.

Čo bolo pravdy na správach, ktoré sa objavili v zahraničných médiách, že si jeho veľká favoritka?

V amerických médiách bolo písane, že patrím do jeho výberu top-6, avšak realita bola iná. Čo sa týka biznisu Slovensko nie je krajina, ktorá by hýbala svetom a preto som nakoniec nespadala do „megalomanských“ plánov.

Podieľa sa Donald Trump aj na výbere finalistiek?

Samozrejme. Aj on sa podieľa na výbere približne ôsmich dievčat, ktoré následne podrobnejšie skúma porota. No môj názor je, že všetko záleží od aktuálnej politickej situácie a podľa toho sa aj vyberá finálová top-15. Ako príklad uvediem umiestnenie zástupkyne Ukrajiny, ktorá skončila na treťom mieste. Po celom svete sa hovorí, že USA predávajú Ukrajine zbrane, čiže myslím si, že aj toto je súčasť politických machinácií.

Na svojom facebookovom profile si zdieľala status, že Slovensko nie je veľká krajina a to bol aj dôvod prečo si sa do top-15 nedostala. Myslíš si, že v tejto súťaži rozhodujú aj iné kritéria ako krása a celková charizma finalistiek?

Nemyslím si to, ja to viem. Celá súťaž je aj súčasne „politická hra“.

Čiže tvoj názor je, že finálová 15-tka je už vopred určená?

Nechcem menovať, ktoré krajiny sú isté, ale myslím si, že ľudia si sami dovtípia aké národy v užšom finále nesmú chýbať. Keďže je to americká súťaž, vždy tam musí byť zástupkyňa USA, súťažiace z Južnej Ameriky a v neposlednom rade krajiny, ktoré spadajú do plánov amerických obchodníkov.

Môžeme teda tvrdiť, že celá Miss Universe nie je o kráse?

Je o kráse, ale aj o politike a biznise. Keby možno nakupujeme zbrane od USA, tak by som mala určite väčšiu šancu sa v top-15 objaviť.

Bola si sklamaná, že si sa do užšieho finále nedostala?

Išla som tam s malou dušičkou a veľmi som si neverila, pretože ako som už spomínala Slovensko je malá krajina. No potom čo písali zahraničné médiá som si začala viac a viac veriť, „sypali“ sa nové pracovné ponuky, čiže už som na to finále aj trochu pomýšľala. Preto priznávam po vyhlásení výsledkov zavládlo u mňa mierne sklamanie.

Čo hovoríš na to, že opäť vyhrala súťažiaca z Južnej Ameriky, konkrétne Paulina Vega z Kolumbie?

To už je zaužívaným pravidlom, že Miss Universe vyhráva zástupkyňa z amerického svetadielu. Už to nechcem radšej komentovať. Čím, ale určite nespochybňujem jej krásu.

Keď sa celá šou skončila, prebiehali aj nejaké bujaré oslavy?

Vôbec nie. Veľa dievčatám sa nekalé praktiky nepozdávali a tak sa odmietli zúčastniť záverečnej párty, na ktorej sa nakoniec objavili iba víťazky. Ja a Miss Rusko sme svoje znechutenie demonštrovali tým, že sme prešli pred Donaldom Trumpom a odignorovali ho, aby sme tak dali najavo náš protest.

Stala sa ti počas tvojho pobytu v Miami nejaká kuriózna príhoda?

Napríklad tesne pred začatím celej šou, mi niekto skryl moje zelené šaty, ktoré som mala pripravené na finále. Našla som ich až dve hodiny pred začiatkom. Tipujem, že ich schovala nejaká iná súťažiaca.

Iba pred pár dňami si sa vrátila domov. Aké sú tvoje najbližšie plány? Čomu sa chceš v blízkej budúcnosti venovať?

Predovšetkým sa už poriadne vyspať (smiech). Teraz vážne, onedlho ma čaká práca okolo slovenskej súťaže Miss Universe 2015, keďže budem mať úlohu porotkyne a s dievčatami sa zúčastním aj sústredenia buď v Dubaji alebo v Egypte. Ďalej sa chcem venovať svojej modelingovej agentúre, pomáhať mladým dievčatám ako sa stať profesionálkami, aby sa mohli presadiť vo svete krásy a elegancie. Ďalej sa chcem zúčastňovať ďalších prehliadok, fotení a podobne. Je to moja práca, ktorá ma neskutočne baví.

Spomínala si, že máš veľa pracovných ponúk zo zahraničia, uvažuješ aj o tom, žeby si sa presťahovala za hranice Slovenska?

Je pravda, že mám veľa pracovných ponúk a u nás modeling nie je až na takej vysokej úrovni ako v zahraničí. No dúfam, že ma táto situácia nedonúti sa presťahovať, pretože Slovensko mám veľmi rada a život v Bratislave sa mi naozaj páči.

Ktoré miesta v Bratislave s obľubou navštevuješ?

Rada sa prechádzam v historickej časti Starého Mesta, ale medzi moje obľúbené miesta patrí aj okolie jazier Kuchajda a Draždiak, kde dokážem skutočne relaxovať. A v neposlednom rade milujem prechádzky so svojím psom v Rusovciach.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Má Bratislava najkrajšiu ženu na svete? Silvia Prochádzková patrí medzi horúce favoritky Miss Universe

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Finále Miss Universe je už za dverami, no naša kráska nervozitu nepociťuje

Zdroj foto: Facebook Silvia Prochádzková.

Silvia Prochádzková
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM