Nina Táborská Rôzne

ROZHOVOR: Pod Pyramídou vyrastá komunitná záhrada. A nielen to! Nahliadnite s nami na terasy Slovenského rozhlasu

Záhradkárčenie v meste sa stáva témou čoraz viac diskutovanou. O novej komunitnej záhrade, ktorá vzniká na terasách Slovenského rozhlasu, sme sa rozprávali s Boglárkou Ivanegovou z OZ Jedlé mesto, ktorá je koordinátorkou Záhrady pod Pyramídou. Nemusíte záhradkárčiť, aby ste sa mohli zapojiť.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Pod Pyramídou vyrastá komunitná záhrada. A nielen to!  Nahliadnite s nami na terasy Slovenského rozhlasu
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Boglárka Ivanegová sa začala zaujímať o poľnohospodárstvo v časoch, keď žila vo Venezuele a Guatemale. V USA vyštudovala Humánnu ekológiu so zameraním na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a okrem iného je aj koordinátorkou Záhrady pod Pyramídou. Viac o fungovaní komunitnej záhrady v rozhovore:

Ako by si priblížila projekt Záhrady pod Pyramídou?

Ide o projekt, ktorý sa rozbehol ešte v septembri minulého roku, kedy občianske združenie Jedlé mesto v spolupráci s RTVS, za čo sme im veľmi vďační, sprístupnil terasy pod Pyramídou, kde môžeme vybudovať komunitnú záhradu. Celý priestor bol viac ako 20 rokov nevyužívaný a uzamknutý. Aj preto nás veľmi teší, že takto významnému miestu môžeme teraz vrátiť život a sprístupniť ho pre všetkých.

Hovoríš, že sa projekt rozbehol ešte v septembri 2014, prečo sa o ňom dozvedáme až teraz?

V septembri sme spustili takú symbolickú verziu, skúšobné sadenie, aby sme zistili, čo všetko je potrebné ešte urobiť pre pravidelné fungovanie komunitnej záhrady. Spolu s dobrovoľníkmi a ľuďmi z okolia obrátenej pyramídy sme vyčistili celý priestor, odstránili niektoré grafity, vytrhali burinu, postavili a posadili prvé debničky. Išlo o práce, ktoré sa nedali urobiť za deň. Cez Vianoce sme tu organizovali pilotný projekt Vianočných trhov pod Pyramídou a teraz už môžeme naplno rozbehnúť aj záhradu.

Priestor, ktorý máte k dispozícii, je naozaj veľký. Bude sa tu len pestovať alebo chystáte aj iné veci?

Chystáme toho veľa. Vychádza to už zo samotného konceptu. Totižto, celý veľkorysý priestor, ktorý má približne 2-tisíc metrov štvorcových, môžeme rozdeliť na tri hlavné časti. Je to vstupná časť, určená na posedenie, relax ale aj kvalitné občerstvenie, ktoré nám poskytne bistro Moje. Okrem toho tu bude detské pieskovisko, lavičky aj taká malá „ochutnávka“ toho, čo sme už dopestovali. Druhá časť, stredná alebo v podstate taká rozdeľovacia, bude predovšetkým slúžiť na organizovanie rôznych eventov a kultúrnych podujatí, v gescii RTVS sa budú tu konať aj rôzne živé vysielania. Napríklad, už 20. mája sa tu za predpokladu pekného počasia odohrá „Bažant Pohoda deň_FM“. Posledná časť, ktorá je úplne vzadu, bude slúžiť ako spomínaná komunitná záhradka. Tu sa aktuálne už budujú prvé boxy na pestovanie.

Čo je vlastne komunitná záhrada?

Je to jedna z možností pre ľudí, ktorí nemajú priestor na pestovanie, nemajú balkón či záhradku. Takto môžu ľudia vidieť celý proces a vôbec samotný čas, ako dlho trvá, kým niečo vyrastie. Tak rastie aj rešpekt k tomu, čo vypestujeme alebo rešpekt k tomu, čo konzumujeme. Vidíme veľmi veľa ovocia a zeleniny v supermarketoch, no celý proces, aby sa tieto plody k nám dostali, ostáva v úzadí, je neviditeľný. Neviditeľným sa tak stáva aj práca farmárov, nepestujeme s nimi žiadne osobné vzťahy, nepoznáme kto nám pestuje našu večeru. Komunita združuje ľudí, ktorí majú podobné záujmy a v tomto prípade sa chcú spoločne realizovať v takejto mestskej záhradke.

Ako ľudia reagovali? Bol záujem o takúto formu záhradkárčenia?

Prihlásených už máme viac ako 60 záhradkárov, čo je určite krásne číslo. Registrácia skončila tento piatok, avšak netreba sa báť, priestor bude prístupný každému a každý sa bude môcť aj pripojiť k aktivitám, ktoré plánujeme.

Čo všetko čaká záhradkárov?

K boxu na pestovanie každý dostane aj zeminu a aj nejaké to semiačko, ktoré spoločne zasadíme. Našich záhradkárov čakajú aj rôzne vzdelávacie aktivity, napríklad diskusie o pestovaní v meste, o rôznych zeleninách, kvalite pôdy.

Kto sa môže stať záhradkárom?

Prihlásiť sa mohol ktokoľvek, aj úplný začiatočník. Svedčí o tom aj rôznorodá milá skupina, ktorá sa nám tu formuje. Máme prihlásených od začiatočníkov, cez rodiny až po entuziastov pre pestovanie. Takže naozaj ktokoľvek, kto mal chuť.

Ale čo tí, ktorí sa prihlásiť nestihli?

Keď už sa nám podarilo tieto terasy otvoriť, určite ich neplánujeme pred niekým zatvárať. Pre širokú verejnosť budú preto otvorené trikrát do týždňa. Vždy v stredu, v piatok a v nedeľu, od 10:00 do 21:00. Otvorený bude celý priestor. Našim cieľom je pozvať sem čo najviac ľudí a vytvoriť verejné miesto, kde ak niekto príde, nebude sa musieť cítiť obmedzený tým, že by si musel kúpiť kávu alebo patriť do nejakej skupiny. Môže si sem jednoducho len tak prísť, počítať si knihu, oddýchnuť si, načerpať sily, popozerať si rastlinky a pravdaže aj spýtať sa na čokoľvek o pestovaní.

A čo diskusie a workshopy? Tie budú len pre záhradkárov?

Každý sa ich môže zúčastniť, nepotrebuje na to byť záhradkár v našej komunitnej záhradke.

Ako vôbec vznikol tento nápad?

Študovala som v zahraničí humánnu ekológiu s dôrazom na trvalo udržateľné hospodárstvo, ale svoje praktické projekty som robila na Slovensku. Svoju prácu som písala o zmenách v slovenskom poľnohospodárstve za posledných 25 rokov. Vďaka mojej záverečnej práci som prišla na veľmi smutnú vec, že poľnohospodárstvo, aspoň na Východe odkiaľ pochádzam, sa ako povolanie stalo celkom podceňované a ľudia oň už veľmi nemajú záujem. Veľmi ma začali vtedy zaujímať nové formy poľnohospodárstva, pestovania, ktoré by nejakým spôsobom pestovali aj dobrý vzťah k samotnému povolaniu farmár, záhradkár. V tomto čase som sa začala zaujímať o iniciatívy v Bratislave, kde som sa zapojila do iniciatívy NA STRECHE. Iniciatíva vznikla v nadväznosti na konferenciu Pionieri nevyužívaného mestského priestoru v lete 2013, s ambíciou poukázať na potenciál a význam mestských striech, vytvárať na nich príležitosti pre obyvateľov mesta, aby si mohli vypestovať vlastné jedlo, stretávať sa a diskutovať o problematike mesta s nadhľadom týmto miestam vlastným. Našim hlavným motívom bolo vytvoriť priestor, ktorý sa bude rozvíjať participatívne a bude vznikať spoločnými silami rôznych ľudí. Keď sa nám podarilo dohodnúť sa nad využívaním priestoru POD PYRAMÍDOU, hneď od začiatku sme vedeli, že do tohto susedstva nechceme umiestniť už hotový projekt, či produkt. Chceli sme zapájať čo najviac ľudí a to sa nám aj darí napĺňať. Napríklad, väčšina rastliniek a byliniek, ktoré sme už posadili je z Trhoviska zo Žilinskej, takže je to taký susedský projekt a navzájom sa takto podporujeme.

Prečítajte si tiež: Pestovanie v meste: Rady a tipy aj pre začiatočníkov. Aj váš balkón sa môže premeniť na bohatú záhradku

Záhrada Pod Pyramídou
14
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM