Adriana Banásová Ostatné športy

ROZHOVOR: Preteky v zjazde na bicykloch v nákupnom centre: „Všetci, ktorí jazdia majú strach, ten strach je s nami.“

Tento víkend ponúkol Bratislavčanom okrem romantiky aj poriadnu dávku adrenalínu v podobe pretekov v zjazde na bicykloch priamo v nákupnom centre. Akoby povedali naši českí bratia: Bola to teda parádna „podívaná“.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Preteky v zjazde na bicykloch v nákupnom centre: „Všetci, ktorí jazdia majú strach, ten strach je s nami.“
Zdroj: Dnes24.sk

Počas včerajších pretekov bikerov DownMall tour 2016 si zmerali sily tí najlepší aktívni vyznávači tohto športu. V kategórii rýchlostného závodu bicyklov DownMall sa po prvom kole navzájom popasovali dvadsiati pretekári z Európy. My sme sa na pretek ako aj šport všeobecne spytovali mladého zjazdára – 19 ročného Tomáša Navrátila z českého Zlína.

Predstav nám trochu súťaž, ktorej si sa zúčastnil v obchodnom centre.

Ide o zjazd na horských bicykloch v obchode, tzv. DownMall. Problémom je, že tá trasa nie je stále z kopca, je tu množstvo rovín, takže stále sa len šľape – je to skôr pre iných súťažiacich, ktorí majú poriadnu výbušnosť, ja som zjazdár- my sme skôr vytrvalci.

Venuješ sa teda aj jazdeniu vonku?

Áno, ja jazdím zjazd na horských bicykloch v lese a toto beriem ako súčasť zimnej prípravy, pretože počas zimy sa žiadne preteky vonku nekonajú, takže som veľmi rád, že som sa tohto preteku mohol zúčastniť.

Ako náročný je tento pretek?

Tu v Bratislave je dosť náročná dráha, pretože je tu jeden výjazd do poschodia po eskalátoroch. Síce má celá trasa len 30 sekúnd, ale je to poriadna „makačka“. Navyše je podlaha všeobecne v obchodoch dosť šmykľavá, niekde musia organizátori lepiť špeciálne nálepky, aby to kĺzalo menej. Navyše sa venujem inému druhu zjazdu, kde naša trať býva dlhá tak 4 minúty. Tu trasa trvá síce len 30 sekúnd, no ideme úplne naplno, v tom je to náročné.

Ako dlho sa závodne venuješ tomuto športu?

Tento rok to bude už 10. sezóna, takže 10 rokov. Na tomto preteku sa nemôže zúčastniť každý, je to na pozvánky. Aby vás pozvali na takýto pretek, musí vás byť vidno na iných pretekoch, musíte zaujať.

Je nejaký rozdiel medzi typom bicykla, na ktorom jazdíš tu a na akom jazdíš počas zjazdov vonku?

Tento druh bicykla sa oproti takým, ktoré sa používajú pri zjazdoch vonku, líši väčšími zdvihmi a vzadu nie je tlmič, teda odpruženie, čiže máme pevný rám.

Spomínal si, že nemáš odpruženie vzadu. Odráža sa to na tvrdosti dopadu, že povedzme viac cítiš nohy?

Áno, musím ten dopad viac odpružiť nohami, čo na zjazdovom bicykli to zadný tlmič krásne spraví za vás. Je to teda fyzicky náročnejšie.

Takéto jazdenie predstavuje pomerne nebezpečný šport. Mal si už nejaké úrazy?

Pády k tomuto športu bohužiaľ určite patria. Najhoršie moje zranenie bolo zlomené pravé zápästie a ešte k tomu aj posunuté, takže som musel ísť na operáciu a mal som 6 týždňov dlahu a drôt v ruke. Okrem tohto sa mi nič vážnejšie nestalo ale musím si niekoľkokrát zaklopať.

K tomuto športu bezpodmienečne patrí aj adrenalín a určitý strach. Ako sa s tým dá vyrovnať či zvyknúť si?

Všetci, ktorí jazdia majú strach, strach je s nami. Najväčší je určite vtedy, ak nemáte skúsenosti. Pre mňa bolo úžasné, keď som prvýkrát skočil veľký skok. Trvalo mi, než som sa k tomu odvážil a potom, ako to človek vyskúša a podarí sa to, príde obrovská úľava a adrenalín vyskočí. Stále sa však veľmi zrýchľuje a je to čím ďalej tým, ťažšie a ťažšie.

Ako veľmi je tento šport medzi verejnosťou známy?

Každým rokom prichádza čím ďalej viac ľudí nie len súťažiť, ale aj sa pozrieť. Tento rok pribudli ďalšie tri preteky, takže už je ich dokopy šesť. Ja sa veľmi teším, že sa to takto rozšírilo a dostalo do povedomia.

Bratislavský DawnMall bol v poradí piatym pretekom. Na súťažiacich tento rok čaká ešte konečná zastávka a tou bude Praha, kde si 20. februára zmerajú sily v rámci tohto súťažného „turné“ naposledy.

Prečítajte si tiež: V Ružinove pribudne loptový raj za viac ako 75-tisíc eur

ilustračná foto

DownMall tour
6
Galéria
DownMall 2016 v OC Central Bratislava
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM