Anton Hrachovský Hokej

ROZHOVOR s Albínom Podstavekom: Nové Zámky budú schopné odohrať Tipsport ligu do ôsmeho miesta

Albín Podstavek je hráčom, ktorý jednoducho priťahuje úspechy. S najproduktívnejším hráčom prvoligovej sezóny sme sa porozprávali o úspešnej sezóne i o jeho ďalšom hokejovom pôsobení.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s Albínom Podstavekom: Nové Zámky budú schopné odohrať Tipsport ligu do ôsmeho miesta
Zdroj: TASR

Počas základnej časti 1. hokejovej ligy 2015/2016 sa prezentoval Albín Podstavek 59 bodmi (25+34) v 33 zápasoch. V štatistike ± si pripísal až 38 plusových bodov. Na plodnú základnú časť nadviazal 9 bodmi v play off a výrazne tak dopomohol Novým Zámkom k zisku premiérového titulu v 1. hokejovej li­ge.

Nasledovala baráž – tzv. play out, kde sa stal Albín Podstavek (na snímke vpravo) so šiestimi gólovými asistenciami druhým najlepším nahrávačom celej baráže, hneď za tímovým parťákom Lukášom Novákom. Produktívne pravé krídlo je hráčom, ktorý prežil celý novozámocký hokejový rozprávkový príbeh – od účasti v MOL lige až po postup medzi slovenskú hokejovú elitu.

Bývalý útočník Nitry, Martina a rumunskej Csíkszeredy, ktorý s hokejom začínal v rodných Pardubiciach, prispel levím dielom k výnimočným výkonom HC Nové Zámky počas nedávno skončenej sezóny 2015/2016. V súčte prvoligových súťaží (zákl. časť 1. ligy + play off) v tomto roku dosiahol skvelých 68 bodov (29+39) v 45 stretnutiach, čo ho radí na špicu kanadského bodovania 1. hokejovej ligy po nedávno skončenej sezóne.

Rodák z Pardubíc, ktorý však už na Slovensku nie je vedený ako hokejový legionár, sa v minulosti nakrátko objavil aj v drese českých tímov Hradca Králové, Kadane, Havířova či Třebíča.

O hokejových začiatkoch v Čechách

„Môj otec hral v Pardubiciach amatérsky hokej, tak ma v piatich rokoch zobral na štadión, kde akurát prebiehal kurz. Kúpil mi korčule a skúsil som to priamo na tom kurze. Vyberali tam 35 detí, ktoré pôjdu do prípravky. Vyberalo sa z nejakých 260 detí a ja som bol jeden z tých šťastných 35, ktorí sa tam dostali. Už to, že som postúpil do prípravky, bolo pre mňa veľké víťazstvo,“ opisuje svoje prvé hokejové kroky 35-ročný Albín Podstavek.

S Albínom Podstavkom sme sa porozprávali po novozámockej majstrovskej sezóne.

Ako by ste s odstupom času zhodnotili nielen poslednú sezónu, ale celkovo svoje pôsobenie v Nových Zámkoch?

Takto s odstupom času nám pomaly dochádza, že sme dosiahli veľký úspech. U mňa to začalo už pred tromi rokmi, keď som sem prišiel do MOL ligy. Vtedy mi zavolal pán Sucharda, že by mal záujem spolupracovať a od tej doby sa nám vlastne podarilo vyhrať všetko, čo sme si stanovili ako cieľ. Podľa mňa je ten úspech až neuveriteľný, pretože pár ľudí si to možno ešte neuvedomuje, ako veľmi ťažké je dostať nahor. Z extraligy vypadnete hneď, ale vrátiť sa tam alebo postúpiť je skutočne ťažké. Sme radi, že sa nám to podarilo.

Ako ste strávili prvé týždne po sezóne?

Boli drobné oslavy aj s rodinou. Nebolo to nič bujaré, iba sme si pripili šampanským. Od tej doby od hokeja iba oddychujem. U mňa je to po sezóne tak, že hneď idem do roboty. Teraz robím v poisťovníctve, takže je okolo toho veľa práce a človek nemá veľa voľného času pre seba. Ale čo sa týka športu, tak to som oddychoval.

Čím to podľa vás bolo, že Nové Zámky podávali počas celej sezóny vyrovnané výkony?

Na začiatku sezóny sa tu poskladal perfektný tím. Myslím, že ešte keď tu bol Ľubo Hurtaj, tak sme hrali dosť náročný hokej. Keď si to vezmeme takto spätne, nemali sme letnú prípravu a telo nebolo až tak pripravené, ako keby sme sa pred sezónou spolu pripravovali. K tomu sa potom pridali zranenia, ktoré postihli veľa hráčov. Po Ľubovom odchode prišli noví extraligoví hráči ako Mišo Hudec, Lukáš Novák alebo Adam Havlík. Dôvodom dobrej sezóny bolo to, že sme mali dosť široký káder. Aj napriek zraneniam sme mali v zálohe stále kvalitu.

Prezident klubu pán Sucharda v rozhovore po sezóne spomenul, že cieľom nebude hrať druhé husle a Nové Zámky sa budú chcieť výraznejšie presadiť už v prvej sezóne v Tipsporte lige. Myslíte si, že by sa mohlo podariť play off?

Matematika je jednoduchá. Buď bude play off alebo play out. My určite play out hrať nechceme. Myslím, že ak udržíme tím a doplníme ho o pár hráčov, tak sme schopní odohrať Tipsport ligu do ôsmeho miesta.

Čo bude najväčšou zbraňou Novozámčanov v Tipsport lige? A naopak, v čom sa musia najviac zlepšiť?

Zamakať musíme na všetkom, pretože je to súťaž zas o level vyššie. V extralige rozhodujú detaily. Výhodou bude to, že každý nováčik je neznámou a u každého súpera bude v úvode sezóny podceňovaný. Budú si hovoriť, že sme prvoligisti, to bude pre nás obrovská výhoda. Ďalšou veľkou zbraňou bude fakt, že tu bude nadšenie a eufória. Dúfam, že ľudia budú chodiť a domáce prostredie bude pre nás obrovská výhoda. My, ak chceme uspieť, musíme šľapať celú sezónu na 110 %.

#12 v drese HC Nové Zámky aj naďalej?

Mali ste ako jeden z najskúsenejších hráčov v tíme špeciálne úlohy?

Nie, nie som ten hráč, ktorý je nejako viazaný špeciálnymi úlohami. Väčšinou hrám na ľade inštinktívne a počas celej kariéry som mal väčšinou šťastie na trénerov, že ma nechali hrať to, čo viem a nechceli po mne, aby som hral do tela alebo dáko extra defenzívne. Ja hrám rád smerom dopredu a aj počas presiloviek.

Ako vnímate mladých hráčov ako Tomáš Töröka, Jána Zlochu či Lukáša Tábiho?

Ja som dosť kritický, hlavne čo sa týka mladých hráčov. Za čias, keď sme boli my mladí, tak hráč nemohol v úvodzovkách ani zakašľať v kabíne, kým nedostal povolenie od starších. Tá doba sa zmenila. Mladí sú už skoro rovnocenní starším hráčom. Ja som zažil ešte tú hierarchiu delenia medzi mladých a starých. Toto už úplne mizne z hokeja, snáď okrem zbierania pukov a služby v kabíne. V kvalitne fungujúcom klube to však funguje stále. Ale chalani podávali dobré výkony, v niekoľkých zápasoch veľmi pomohli, keď sa nám starším tak nedarilo, tak to potiahli oni. Svoje si určite odohrali.

Ako sa vám hralo pod trénerom Chudým? Aký to je tréner?

Je to veľmi dobrý extraligový tréner. Má skúsenosti. Veľmi sa mi páčil hlavne trend, ktorý sme pod ním nabrali a začali sme hrať zodpovedne. Najprv to bol hlavne útočný hokej, aby sme zabavili aj divákov. Ako sa však začala blížiť baráž, tak sme začali hrať čím ďalej zodpovednejšie a pripravovali sme sa na to, aby sme ju zvládli. Mne je teoreticky jedno, kto ma trénuje. Snažím sa na ľade vždy odviesť maximum, nech je na striedačke akýkoľvek tréner.

Bude Albín Podstavek pôsobiť v Nových Zámkoch aj naďalej?

Som dohodnutý na 99 %, takže zatiaľ to vyzerá tak, že áno.

Hokej ho jednoducho baví

Dal by sa vo vašej kariére vypichnúť najväčší úspech? Alebo naopak, nejaký nesplnený sen?

Ani veľmi nie. Ani keď som bol malý, tak nemal som nejaký sen, ako napríklad dotiahnuť to do NHL. Hokej som vždy bral tak, že ma baví a keď som sa ním prestal baviť, tak som z takého klubu odišiel. Keď ma tréner začal nútiť robiť niečo, čo neviem alebo nie som v tom dobrý, tak ma hokej prestal baviť. Nebavil som sa ním, nerobil mi radosť a v takom prípade som ukončil svoje pôsobenie v klube. Hokej hrajem, pretože ma baví, pretože baví divákov a to je zároveň môj najväčší sen – baviť seba aj ich. A to sa mi splnilo.

Medzi najväčšie úspechy patrí určite postup s Novými Zámkami do Tipsport ligy. Keď sa pozriem aj do minulosti, určite k nim rátam aj titul s juniorkou Pardubíc, potom dve tretie miesta s Nitrou a samozrejme všetky roky, čo som strávil v Nových Zámkoch. V každom roku sme získali nejaký titul. Rovnako aj predtým v Csíkszerede, kde sme získali titul a tretie miesto. Ťažko sa mi to všetko porovnáva, všetky pre mňa znamenajú úspech.

Máte nejaké predzápasové rituály?

Myslím, že každý hokejista je na niečo poverčivý. Napríklad ja si vždy obliekam ako prvú pravú časť výstroja. Či je to rukavica, chránič lakťu alebo korčula, vždy začínam pravou stranou. V prípade výhry väčšinou nemením ani jedlo, ktoré som si pred zápasom dal.

Tohtosezónny titul je v správnych rukách

Určite ste sledovali finále Tipsport ligy, po ktorom sa zo zisku titulu radovala Nitra. Čo hovoríte na nitriansky úspech

Myslím si, že vyhrali absolútne zaslúžene. Nitra hrala perfektne, doma bola skoro neporaziteľná, hrali tímovo a myslím, že tam sadlo všetko tak ako malo. Neviem, či budú schopní to zopakovať, pretože klaplo im veľmi veľa vecí. A Košice to určite nenechajú len tak, pretože u nich je to veľký neúspech, že nehrali ani finále. Myslím, že aj Bystrica je veľmi sklamaná, aj keď hovoria, že druhé miesto je pekné. Budúci rok to bude zaujímavé, ale myslím, že tento rok je titul v správnych rukách.

Tešíte sa na zápasy nováčika Tipsport ligy s majstrom? Bude to dokonca veľké regionálne derby…

Určite to bude veľmi pekné. Príde veľa divákov, už teraz mám odkazy, že polovica Nitry sa chystá do Zámkov. Určite budú zápasy s Nitrou vypredané a budú sa organizovať výjazdy. Hlavne to bude zážitok pre divákov a to je najdôležitejšie.

Môže vás zaujímať:

Novozámčania vyriešili trénerskú otázku: Kto povedie hokejistov pri premiére v Tipsport lige?
Novozámocké deti v konfrontácii s rovesníkmi zo Slovenska a Čiech: Predbehli takmer všetky slovenské tímy
Slovenskí futsalisti si zmerajú sily so Slovinskom: Vo výbere aj trojica zo Zámkov!
Hokejový útočník Nových Zámkov Tomáš Török: Bola to úžasná jazda!
Maja (25) zo Srbska vo farbách Nových Zámkov: Sme najlepšie v lige a titul obhájime!
Richard Lintner o vzkriesení novozámockého hokeja: Je to fascinujúci a vzrušujúci príbeh!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM