Rôzne

ROZHOVOR s humenským barberom: Chlapi v našom meste radi experimentujú s účesmi

Čo bolo v jeho podnikateľských začiatkoch najťažšie? Ako strihy preferujú muži v Humennom? Nenechajte si ujsť rozhovor s humenským barberom Jánom Puškárom.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s humenským barberom: Chlapi v našom meste radi experimentujú s účesmi
Zdroj: Imperial House

V Humennom sa narodil a tu aj vyštudoval kaderníctvo na Strednej odbornej škole obchodu a služieb. Mladý Humenčan Ján Puškár po tom, čo si rôznymi inými prácami našetril peniaze, sa rozhodol otvoriť vo svojom rodnom meste barber shop. Nenechajte si ujsť rozhovor o jeho začiatkoch, ale napríklad aj o tom, aké strihy preferujú humenskí muži.

Vráťme sa najprv na strednú školu, kde ste sa vyučili za kaderníka. Prečo ste si vybrali práve to?

No ja som chcel byť najprv kuchár a mama že reku variť sa naučím aj bez školy, tak som šiel za kaderníka. Lákalo ma aj to, že tam bolo veľa pekných dievčat . Povedal som si, že to skúsim, nemám čo stratiť. A tak som sa vyučil za kaderníka v Humennom a ešte počas školy som si zároveň našiel prácu v jednom z prvých barber shopov na Slovensku, konkrétne v Košiciach.

Aká bola vaša životná a profesijná cesta od skončenia školy až po vlastný barber shop?

Po škole, keď som zmaturoval, som veľmi zvažoval, či si otvorím vlastné kaderníctvo alebo holičstvo a či sa mi to v našom meste oplatí. Uživím sa tým? A hlavne, budem na to mať financie, keď nie som z bohatej rodiny?

Napokon som si povedal, že skúsim zarobiť najprv nejaké peniaze a odcestoval som pracovať do Nemecka. Vydržal som tam pol roka. Nebola to veľmi práca pre mňa, pracovať v sklade. Z Nemecka som hneď odcestoval do Talianska, kde som vyskúšal zber jabĺk, no skúsiť treba všetko, ak je za to dobre zaplatené a peniaze na podnikanie treba.

Čo bolo ďalej?

Vrátil som sa teda na Slovensko. Doma som v našom meste ešte vypomáhal na stavbách a zarobil som si nejaké drobné… Popritom som doma strihal svoju klientelu, ktorú som za tie roky aj počas školy nazbieral. Po nejakom roku som sa rozhodol, že pôjdem do toho a uvidíme- buď sa to podarí alebo nie. Bol to v každom prípade veľký risk.

Čo bolo v začiatkoch najťažšie?

Na samotnom začiatku bolo najťažšie to rozhodnutie, či to skúsiť alebo nie. Potreboval som odhodlanie začať. Potom prišla “menšia” byrokracia, ktorá sa ťahala skoro rok. Následne sústavne kontroly z daňového, živnostenského a hygieny. Pre začínajúceho podnikateľa je to celkom dosť povinností hneď na začiatku.

Barberi sú vo svete čoraz vyhľadávanejší, no tento boom prišiel relatívne nedávno. Čím sa líši vaša práca oproti klasickým kaderníctvam?

Áno, je to remeslo z dávnych čias, ktoré opäť ožilo a dáva trošku ľuďom iný pohľad na remeslo. Naša práca sa líši v tom, že v bežnom kaderníctve sa zameriavajú predovšetkým na ženy a ich farbenia, strihy… My sa špecializujeme výhradne na pánske strihy a farbenia šedín, tiež na holenie a úpravu brád…

Aké sú trendy čo sa týka účesov, ale aj brád v tejto sezóne?

Tak nejaké presne stanovené trendy nie sú a v napríklad v Humennom je veľa ľudí, ktorí majú záujem experimentovať, skúšať nové strihy, úpravy brád… Je to tu veľmi rozmanité a ľudia sa neboja zmeny. Radi skúšajú nové veci. Tá multikultúra strihov a úprav brád je u nás na to, aké máme malé mesto, veľmi rozmanitá.

Môžete konkretizovať, aké napríklad sú požiadavky chlapov v Humennom?

Najčastejšie je to buď úplne na krátko taký letný strih a dlhšia brada alebo klasický strih dlhšie vlasy a pekne upravené. Taká klasika… Retro, ktoré sa opäť vracia do obehu.

Už ste spomínali, že vaše služby sú najmä pre pánov… Napriek tomu, uvítate občas aj ženy?

Máme pár zákazníčok, ktoré si dávajú pánske strihy, resp. majú radšej kratší strih vlasov. To je však maximum, čo u nás pre ženy vieme urobiť okrem dobrej kávičky v čakárni :).

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Postrehli ste? Toto je fotka z Polonín, ktorú NASA zverejnila ako astronomickú snímku dňa!

Toto je ona: Snímka z Polonín, ktorú NASA zverejnila ako astronomickú snímku dňa
1
Galéria
Zdroj: Petr Horálek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM