Lucia Lauková Kultúra

ROZHOVOR so spevákom Itchom Pčelárom: Svoju knižnú prvotinu pomenoval po dcérke

V živote speváka Itcha Pčelára z Nitry nastali veľké zmeny. Porozprával nám o nich v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR so spevákom Itchom Pčelárom: Svoju knižnú prvotinu pomenoval po dcérke
6
Galéria
Zdroj: Itcho Pčelár

Rodák z Nitry Štefan „Itcho“ Pčelár sa do povedomia verejnosti dostal vďaka účinkovaniu v speváckej súťaži SuperStar v roku 2013. Okrem spevu ho v poslednej dobe zamestnávajú aj ďalšie činnosti. „Najväčšou novinkou v mojom živote je to, že som sa v januári stal otcom a naplno si užívam túto novú rolu,“ prezradil mladý hudobník.

Novopečení rodičia dali svojej dcére meno Sofie, rovnako tak sa volá aj spevákova kniha. „Mám dcérku a volá sa Sofie. Je s ňou kopec srandy a je mojim najväčším učiteľom,“ dodal Itcho.

Ako si užívaš rolu otca? Určite svojej dcére veľa spievaš.

Je to zázračné v každom smere aj keď niekedy náročné, ale o tom by dokázalo rozprávať veľa rodičov. Nielenže jej veľa spievam, ona má dokonca svoju vlastnú uspávanku. Už keď bola v brušku, počula veľa piesní. Deti toho vnímajú veľa. Napríklad sú nejaké pesničky, ktoré počula už v brušku počas našich dvoch mesiacoch cestovania po Kanade a pri týchto piesňach sa začne vyslovene usmievať a škeriť. Spoznáva ich. Je to zaujímavé, keď si to človek uvedomí.

Ako pokračuje tvoj pracovný život?

V pracovnej sfére som nachvíľu prepol z hudobnej oblasti na spisovateľskú. Splnil som si svoj malý sen a napísal prvú knihu, ktorá sa volá rovnako ako moja dcérka – Sofie.

Povedz nám o tvojej knihe viac.

Je to rozprávkový príbeh malej zvedavej Sofie, ktorá sa vydáva hľadať odpovede na svoje otázky. Po ceste zažíva mnohé dobrodružstvá a spoznáva tajomný svet ľudských závojov ako sú hnev, pýcha, či závisť, ktoré sú s nami od nepamäti a znepríjemňujú nám život.

Pre koho je určená?

Keď si túto knižku prečíta dieťa, nájde v nej pekný príbeh. Ak si ju prečíta dospelý, nájde hĺbku, ktorá v dnešnom uponáhľanom svete tak veľmi chýba. Veď aj v knižke sa píše: “Každá doba má svoj vlastný príbeh. Toto je príbeh našej doby. Skúste sa na chvíľu zastaviť, odkryť ten tajomný závoj, ktorý zakrýva vaše oči a započúvajte sa do svojho vnútra…"

Sám na svojich sociálnych sieťach vravím, že Sofie je rozprávkový príbeh pre všetkých, ktorí sa ešte nezabudli diviť svetu.

Zdroj: Itcho Pčelár

Kniha Sofie je tvoja publikačná prvotina, plánuješ jej pokračovanie?

Predtým som písal iba texty a pár článkov, ale do skutočného písania som sa pustil až teraz. Knižka Sofie má otvorený koniec, čo znamená, že určite plánujem napísať pokračovanie. Najskôr by som ju však veľmi rád poriadne vydal. Aby knižka vznikla a mohla rozdávať radosť, rozhodol som sa pre crowdfundingovú kampaň, kde sa dá knižka predobjednať a ak sa podarí vyzbierať cieľovú čiastku, knižka uzrie svetlo sveta. Vydanie knižky SOFIE môžete podporiť TU!

Prečo a ako knižka vznikla?

Pôvodne sme príbeh Sofie hrali s mojou kapelou formou príbehového koncertu, kde som čítal tento príbeh a pomedzi to sme ho dopĺňali našimi piesňami. Tie aj tématicky ladia k nemu. Neskôr mi napadla myšlienka. Čo tak spraviť z toho poriadnu knižku? A tak som začal Sofie rozširovať a pokračoval som v písaní aj v Kanade, po ktorej som minulé leto dva mesiace cestoval. Posledná bodka padla na Slovensku a príbeh bol hotový.S krásnymi ilustráciami prišla Dominika Lehocká, ktorá knižke vdýchla dušu.

Na čo sa môžu tešiť fanúšikovia tvojej hudby?

Určite na audioknižku Sofie, ktorú ak vyjde kampaň na Startovači, pôjdeme s kapelou nahrať do štúdia. Takisto sa môžu tešiť na naše príbehové koncerty s týmto dejom. Majú magickú atmosféru a sme veľmi vďační za super ohlasy, ktoré sme zatiaľ dostali. Radi by sme s týmto predstavením pochodili Slovensko.

Kde ťa najbližšie fanúšikovia môžu vidieť?

Keďže teraz je obdobie firemných akcií a svadieb, tak s druhou formáciou hrávame teraz hlavne tie. Pomaly však prichádza obdobie, kedy sa dá hrať aj vonku a začneme určite Nitrou v Mestskom parku. Dátum ešte nie je dohodnutý, ale na mojom facebooku sa to určite zjaví v správny čas, rovnako ako všetky informácie o knižke.

Ďalšie fotografie aj spomínanej Itchovej knihy nájdete v priloženej galérii!

ROZHOVOR so spevákom Itchom Pčelárom: Svoju knižnú prvotinu pomenoval po dcérke
6
Galéria
Zdroj: Itcho Pčelár
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM