Peter Simon Rôzne

Rožňavčan Tomáš (39) svoj talent nezaprie: Sledujte tie krásne kresby! FOTO

Fotí, točí a po novom sa pustil aj do kreslenia. Tomáš z Rožňavy talent naozaj má. V kreslení sa našiel.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčan Tomáš (39) svoj talent nezaprie: Sledujte tie krásne kresby! FOTO
4
Galéria
Foto: Tomáš Puskás

Vo svojich dielach sa zameriava na detaily a veruže mu to ide. Tomáš Puskás (39) z nášho mesta sa okrem fotenia a natáčania videí po novom začal venovať aj kresleniu. Talent nezaprie. Svedčia o tom jeho krásne diela. Aj keď sa jedná o amatérskeho umelca, ktorý kreslenie považuje za relax, porovnávať sa môže aj s profíkmi.

Začiatky na zadnej strane v zošite

Ako pre náš web na úvod prezradil, kreslenie je preňho záľuba od detstva a momentálne také odreagovanie sa o bežných každodenných činností. „Kreslím od detstva, kedy to boli aj rôzne príbehy, vymyslené kresby hlavne na poslednej strane školského zošita,“ hovorí s úsmevom.

Zameriava sa skôr na portréty, vždy podľa nejakej predlohy. „Nedávno som kreslil podľa starých fotiek aj Plešivec či Rožňavu a malo to veľmi dobrý ohlas. Kresby boli najprv len ceruzkou, potom som skúsil farebnými, voskovými pastelkami, ale kreslil som už aj na počítači v programoch,“ dopĺňa Rožňavčan.

Pozrite si v našej galérii niekoľko výtvorov Tomáša, ktoré sú naozaj úchvatné.

Trpezlivosť a zas len trpezlivosť

Kreslí skôr pre seba, no ak má niekto záujem, tak aj na zákazky. Podľa jeho slov je ku kresleniu v prvom rade potrebná veľká dávka trpezlivosti a následne aj času a dobrej inšpirácie. „Kreslenie môže byť celkom nákladné i keď sa to nemusí zdať. Za poslednú sadu nemeckých farebných ceruziek som dal skoro 200 eur. Zadovážil som si ich z internetu, kde je výber naozaj bohatý,“ dodal Tomáš pre náš web.

Špeciálne ceruzky

Používa grafitové ceruzky od českého výrobcu, ale pri farebných zainvestoval do nemeckých. „Tie sú na olejovej báze a nie na voskovej ako bežné farebné ceruzky. Teraz ich skúšam a spoznávam techniku ako s nimi pracovať,“ doplnil.

Jeden obrázok aj desiatky hodín

Kresby Plešivca a Rožňavy mu trvali približne 25 –30 hodín. „Posledná kresba ale trvá už asi 80 hodín a stále nie je dokončená. Samozrejme ak človek chce všetko nakresliť, všetky detaily, tak to trvá dlhšie. Pri starých fotkách bolo niekedy aj potrebné študovať, čo je v tienistých miestach, aby sa tam nekreslil len tmavý fľak. Občas je už ťažko opravovať zle nakreslený detail, no dá sa to samozrejme riešiť do istej miery aj obyčajnou gumou. Preto je skôr dôležité byť opatrný a trpezlivý. Pri kreslení na počítači je to zas celkom iné, tam chybu opravíte tak, že dáte o krok späť,“ hovorí na záver pre náš web Tomáš Puskás.

Obrazom: Kresby Tomáša z Rožňavy
4
Galéria
Foto: Tomáš Puskás
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM