Rastislav Búgel Správy

Rozostavaný Domov dôchodcov: Mesto sa ho rozhodlo dokončiť

Mesto Šaľa sa rozhodlo dostavať Domov dôchodcov na Nešporovej ulici. Stavba by mala byť hotová do konca októbra tohto roka. Mestskí poslanci schválili dodatky k zmluve vo výške viac ako 300 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Rozostavaný Domov dôchodcov: Mesto sa ho rozhodlo dokončiť
Zdroj: TASR

Domov dôchodcov s kapacitou 80 miest vznikne rekonštrukciou existujúcej stavby bývalej materskej školy s prístavbou.

Práce prerušili

Zmluvu o dielo uzatvorilo mesto s firmou Euro-Building, a. s., Bratislava v novembri 2011. Stavenisko bolo zhotoviteľovi odovzdané v máji 2012, stavba mala byť hotová do januára 2014. Po pol roku zhotoviteľ prerušil stavebné práce z dôvodu zistených projektových kolízií medzi skutkovým stavom na stavbe, rozpočtom a projektovou dokumentáciou. V júli 2013, po uzatvorení dodatku k zmluve o dielo, firma stavebné práce obnovila. Zhotoviteľ však v priebehu pokračovania prác avizoval ďalšie potrebné práce nad rámec rozpočtu, čo zástupcovia mesta odmietli. Stavebná firma v septembri 2014 odstúpila od zmluvy.

Mali len dve možnosti

Predpokladom pre obnovenie realizácie diela a pre uzatvorenie dodatkov č. 3 a č. 4 bolo spracovanie úprav projektovej dokumentácie, výkazov výmer k oprávneným výdavkom, prácam navyše a ich poskytnutie zhotoviteľovi na ocenenie. Podmienkou zo strany zhotoviteľa bolo aj uzatvorenie Dohody o urovnaní medzi mestom Šaľa a spoločnosťou Euro-Building k vyrovnaniu záväzkov plynúcich z faktúr na už zrealizované a neuhradené práce nad rámec zmluvy. Dohoda o urovnaní bola podpísaná v júni 2015. „Mesto malo len dve možnosti – schváliť tretí a štvrtý dodatok k zmluve a stavbu dokončiť alebo dodatok neschváliť. Okrem toho, že by nám zostala na krku nedokončená stavba, prišli by sme aj o vyše dvojmiliónovú dotáciu z eurofondov,“ skonštatoval primátor Jozef Belický.

Financie z eurofondov

Investičné náklady na výstavbu zariadenia boli podľa projektu vyčíslené na 2,4 milióna eur, financie získalo mesto z eurofondov. Z oprávnených výdavkov, ktoré sú podľa zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v celkovej výške 2,16 milióna eur, bolo preinvestovaných 1,29 milióna eur a preplatených 95 percent spolu v sume 1,23 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM