han Rôzne

ROZRUCH okolo migov: Drsný ODKAZ z Ruska, Zelenskyj pozval Hegera a Naď podpisoval! FOTO

Stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko a Poľsko plánujú dodať Ukrajine, ruská armáda zničí. Vyhlásil to v piatok Kremeľ. Naopak, ukrajinský prezident okamžite telefonoval na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku ROZRUCH okolo migov: Drsný ODKAZ z Ruska, Zelenskyj pozval Hegera a Naď podpisoval! FOTO
3
Galéria
Zdroj: Facebook.com/Jaro Naď , TASR/Úrad vlády SR , TASR/Jaroslav Novák

„Ako sme už opakovane zdôrazňovali, dodávka tejto vojenskej techniky výsledok špeciálnej vojenskej operácie nijakým spôsobom nezmení. A, samozrejme, všetka táto technika bude zničená,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom, pričom inváziu na Ukrajinu označil termínom, ktorý od jej začiatku používa Ruská federácia.

Vyhoveli sme Ukrajine

Dočasne poverená vláda slovenského premiéra Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Kyjevu poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Ako povedal Heger, príslušná medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne v súlade s Ústavou SR.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Aj poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok deklaroval, že Poľsko pošle Ukrajine tucet stíhačiek MiG-29, štyri z nich už v najbližších dňoch. Tieto bojové lietadlá doteraz aktívne pôsobili v poľskej vzdušnej obrane.

Telefonát Zelenského

Dočasne poverený premiér Eduard Heger prijal ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na návštevu Ukrajiny. TASR o tom informovali z Úradu vlády SR.

Heger počas telefonátu Zelenského informoval o piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom ministri schválili, že Slovensko pošle Ukrajine stíhačky Mig-29.

„Zelenskyj rozhodnutie vlády ocenil a poďakoval sa za významnú pomoc v posilnení obranyschopnosti Ukrajiny. Pri tejto príležitosti pozval predsedu vlády SR na návštevu Ukrajiny,“ spresnili z úradu vlády s tým, že premiér pozvanie prijal.

Ukrajinský prezident na svojej sociálnej sieti informoval, že sa počas telefonátu poďakoval Hegerovi za významný balík protivzdušnej obrany vrátane stíhačiek Mig-29, ktoré Slovensko poskytne Ukrajine. Zároveň ocenil jeho osobnú angažovanosť pri podpore Ukrajiny.

Ďalšie aktuálne témy

Dohoda s Ukrajinou

Aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď, ktorý mal pod palcom celú situáciu, sa dnes zapojil „do akcie“. Podpísal medzivládnu dohodu s Ukrajinou. „Týmto krokom sme splnili všetky právne náležitosti k tomu, aby sme Ukrajine mohli poskytnúť pre nás už nevyužiteľných, ale pre nich veľmi potrebných 13 stíhačiek MiG-29 a tiež časť systému protivzdušnej obrany KUB, v NATO známy ako SA-6,“ uviedol Naď na Facebooku.

„Stíhačky aj systém PVO budú chrániť ukrajinské mestá a obce a zachraňovať ľudské životy pri zákerných raketových a dronových útokoch agresorov z Ruska proti civilnej infraštruktúre na Ukrajine,“ doplnil.

Slová na záver

„Ďakujem kolegom z vlády za zodpovedný, odborný, ale tiež ľudský prístup a tiež kolegom z Ministerstvo obrany Slovenskej republiky a Ozbrojené sily Slovenskej republiky za precíznu prácu a všetky potrebné národné aj medzinárodné rokovania. Dohodu som podpísal spolu s ukrajinským veľvyslancom Myroslavom Kastranom,“ uzavrel Naď.

Niečo ďalšie na prečítanie? Nech sa PÁČI:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM