Aktualizované Správy

Rozruch v bojnickej zoo: Z výbehu ušiel medveď

Horúce chvíle zažili zamestnanci bojnickej zoo. Doteraz si lámu hlavu nad tým, ako sa medveďovi, ktorý je u nich len niečo vyše mesiaca, podarilo dostať zo svojho výbehu.

Ilustračný obrázok k článku Rozruch v bojnickej zoo: Z výbehu ušiel medveď
Zdroj: TASR

Zo svojho výbehu v bojnickej zoologickej záhrade ušiel vo štvrtok ráno (21.7.) medveď hnedý. Pracovníci zoo ho však chytili krátko po tom, ako sa o jeho úteku dozvedeli. Uviedla 22. júla vedúca odboru marketingu a propagácie Zoo Bojnice Andrea Klasová.

Medveď je nový, u nás je niečo vyše mesiaca. Ako sa dostal zo svojho výbehu presne nevieme. Jeho útek však pravdepodobne tiež súvisí s tým, že sme prestavovali zariadenia vo vnútri výbehu a pri prestavbe vzniklo vyvýšené miesto, po ktorom sa mohol dostať von,“ ozrejmila ďalej Klasová.

Presný čas úteku medveďa z výbehu pracovníci zoo odhadnúť nevedeli, podľa Klasovej ho však chytili do 15 minút od momentu, kedy sa dozvedeli, že ušiel. „Medveď sa nepohyboval po zoologickej záhrade, po chodníkoch, zdržiaval sa pri múre po pravej strane svojho výbehu,“ priblížila.

Bol agresívny

Medveďa napokon museli utratiť z bezpečnostných dôvodov. Prejavoval totiž známky agresivity, navyše hrozilo, že aj v budúcnosti by sa pokúšal o útek, informovala popoludní v tlačovej správe hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

Medveďa najprv privolaný veterinár uspal narkotizačnou puškou a následne ho utratil. „Možnosť jeho vypustenia do voľnej prírody neprichádzala do úvahy, pretože stratil plachosť pred ľuďmi. Išlo o ťažké rozhodnutie, ale bezpečnosť návštevníkov a pracovníkov Zoo Bojnice je prvoradá,“ uviedla Kubičková.

Doplnila, že šesťročný medveď, ktorému sa podarilo ujsť, doteraz žil v Zoo Tábor, nie vo voľnej prírode. „Vďaka predošlému výbehu sa naučil šplhať po konároch stromov, čo využil pri úteku,“ ozrejmila.

„Zoo Bojnice je veľmi ľúto, čo sa stalo. Začala ihneď pracovať na ďalších preventívnych opatreniach, aby predišla podobným situáciám,“ skonštatovala Kubičková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM