Regióny

Roztočí sa mlyn v Krivanoch? Vraj sa v ňom dejú nevysvetliteľné veci

V Kamennom mlyne na okraji obce Krivany, okres Sabinov, sa vraj ešte aj dnes dejú nevysvetliteľné veci. Majiteľ mlyna Ján Sabolík hovorí, že to určite nebudú zlí duchovia, lebo nikoho doteraz nevydesili.

Ilustračný obrázok k článku Roztočí sa mlyn v Krivanoch? Vraj sa v ňom dejú nevysvetliteľné veci
Zdroj: TASR

„Bolo tu na návšteve asi 20 ľudí z Holandska a Nemecka. Keď si prezerali priestory vo vnútri, zrazu sa samé otvorili dvere a po chvíli sa opäť zavreli. Podivné veci sa vraj diali aj na pôjde. Nuž v mlyne to asi takto býva,“ hovorí s úsmevom majiteľ.

Vodný mlyn postavili na prelome 17. a 18. storočia. Bol súčasťou majetku tamojšieho panstva a na jeho pohon sa využívala voda z miestneho potoka, ktorá roztáčala mlynské koleso.

Čítajte aj: FOTO: Cestujúci v metre sa preniesli o niekoľko storočí do minulosti. Nechcene!

„Múka sa tu mlela už od nepamäti dvomi mlynskými kameňmi, ktoré tu stále máme odložené. Nikdy sme ten kameň nevážili, ale štyria chlapi ho ledva zdvihli. Bolo by pekné, keby sme to znova sprevádzkovali, ale takto sa tu už asi mlieť nebude,“ vysvetľuje Sabolík.

Na obdiv verejnosti

Jeho cieľom je tento objekt zrekonštruovať tak, aby bol obývateľný a ľudia v ňom mohli obdivovať staré spôsoby spracovania obilia. Mlieť by sa malo pomocou oceľových válkov. Prevádzkovateľ mlyna rovnako plánuje vyrábať aj elektrinu, ktorá by mohla dodávať energiu pre samotný areál, ale aj pre 10 až 15 domov v Krivanoch.

„Mojím snom je ukázať ľuďom, ako sa kedysi žilo. Chcel by som, aby si tu sami zomleli múku a následne napiekli aj chlieb, všetko pod dozorom nejakej tunajšej gazdinky,“ dodáva majiteľ mlyna.

Objekt, ktorý kedysi dávno odkúpil pradedo súčasného majiteľa Alexander Grinč, je už viac ako 30 rokov vyhlásený za technickú pamiatku. Z toho dôvodu sa všetky opravy dejú pod dozorom pamiatkarov z Prešova.

Ozdoba Hornej Torysy

„Nie som bohatý a z dôvodu rekonštrukcie sme založili aj občianske združenie. Musím povedať, že peniaze sme zháňali z rôznych zdrojov a výrazne nám pomáha prešovský pamiatkový úrad,“ konštatoval majiteľ.

Rekonštrukcia trvá už roky a ide to pomaly, ale Sabolík verí, že mlyn dokončí a bude ozdobou regiónu Hornej Torysy. „Chceme to dokončiť tak, aby objekt nestrašil okoloidúcich. Kontúry sa už črtajú. Keď bude všetko hotové, možno sa bude páčiť aj tomu, čo tu straší,“ uzavrel s úsmevom Sabolík.

Mlyn Krivany
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM