Webnoviny - Svet

RUDD: Austrálii trvalo hrozí teroristický útok

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

SYDNEY 23. februára (WEBNOVINY) – Austrálsky premiér Kevin Rudd varoval, že jeho krajina čelí permanentnej a vzrastajúcej hrozbe teroristického útoku militantov. Premiér tiež ohlásil, že na letiskách plánuje zaviesť snímanie odtlačkov prstov a skenovanie tvárí návštevníkov z desiatich vysoko rizikových krajín. Rudd týmto spôsobom reaguje na rastúcu hrozbu zo strany islamských radikálov, ktorí sa narodili, alebo žijú v Austrálii. V utorok o tom informovala britská stanica BBC.

Podľa austrálskeho premiéra sa množstvo „domácich teroristov“ inšpiruje príbehmi medzinárodných džihádistov. „Hrozba domáceho terorizmu teraz rastie,“ uvádza Rudd na základe správy, ktorú vypracovali austrálske špionážne služby. V správe sa tiež hovorí, že teroristi môžu byť občania Austrálie, alebo sa sem prisťahovali za vzdelaním či prácou.

Minulý týždeň odsúdili austrálske úrady piatich moslimov za plánovanie obrovského teroristického útoku na tresty odňatia slobody v rozpätí od 23 do 38 rokov. Mužov vo veku od 25 do 44 rokov zatkli pred piatimi rokmi v Sydney a polícia im zhabala zbrane, muníciu a chemické prípravky potrebné pre výrobu výbušnín. Sudca vyhlásil, že plánovali doteraz najväčší džihádistický útok namierený proti Austrálii ako odplatu za zapojenie sa armády do vojen v Iraku a v Afganistane. Odsúdených, z ktorých jeden absolvoval školenie v povstaleckom tábore v Pakistane, údajne motivovala netolerancia a náboženské presvedčenie. Podľa médií to bol najväčší súdny proces tohto typu v dejinách Austrálie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM