Regióny

Rudolf (85) má počasie v okolí Kremnice v malíčku: Toto sa tu opakuje už desaťročia!

Či je leto alebo zima, v Kremnici je vždy o tri stupne teplejšie, než na Kremnických Baniach. To je len jedno zo zistení Rudolfa, ktorého vášňou je miestne počasie.

Ilustračný obrázok k článku Rudolf (85) má počasie v okolí Kremnice v malíčku: Toto sa tu opakuje už desaťročia!
Zdroj: TASR

Len štyri kilometre delia Kremnické Bane od Kremnice, no aj tak sa v týchto dvoch lokalitách vždy teploty rôznia o tri Celziové stupne. K tomuto záveru dospel 85-ročný Rudolf Oswald, ktorý sa viac ako 42 rokov venuje pozorovaniu miestneho počasia.

Poslúžili obyčajné teplomery

Oswald kedysi pracoval ako energetik v kremnickej mincovni. Ako priblížil pre TASR, jej kotolňa vykurovala aj byty v južnej časti námestia. Keď nastali náhle teplotné zmeny, energetici neskoro vykurovali a obyvatelia sa sťažovali. Problém bol najmä v zime, keď bolo ráno o 6.00 h. bežne aj mínus 15 Celziových stupňov.

,,Tri telefóny som mal na stole. To bolo zvonenia, jeden cez druhý. Ešte dobre, že boli zvukovo odlišné, ako hudba to znelo," spomína na okolnosti, ktoré ho inšpirovali k tomu, aby začal sledovať počasie. Ako ďalej priznáva, podrobné sledovanie počasia mu v práci veľmi pomohlo. „Mohol som vydať príkaz: Žiadne leňošenie kuriči! Lebo ešte za mňa sa kúrilo uhlím,“ zaspomínal si.

Na monitorovanie počasia nepoužíval Oswald žiadne špeciálne prístroje, ale dva obyčajné teplomery – jeden mal na okne v kancelárii a druhý doma. Každý deň si robil zápisy. Dôležité boli podľa jeho slov najmä teploty ráno o 6.00 h a o 12.00 h. ,,Tieto dve sú rozhodujúce pre celý deň a viac smerodajná je ranná," vysvetlil. Zápisy dopĺňali informácie o daždi, búrke či snežení. Teploty sleduje aj dnes, no od roku 1992 len v Kremnických Baniach.

V Kremnici je vždy teplejšie

,,Kremnica je voči Kremnických Baniam vzdialená štyri kilometre, rozdiel v teplote sú tri stupne, či je leto, alebo zima. V Kremnici je vždy o tri stupne teplejšie. A to som potom zistil, že to je na chlp rovnaké v priebehu 20 rokov," priblížil amatérsky meteorológ. Rozdiel v teplotách však nie je jediný jav, ktorý za roky monitorovania spozoroval.

,,Tým skromným systémom som prišiel na to, že niečo sa opakuje a niečo je približne rovnaké. Prekvapilo ma, keď mi raz otec hovoril, že najlepšie zistíš, ako dozrieva ovocie, v aký rok. On hovoril – každých osem rokov dozrievajú slivky bystrické tu, na Kremnických Baniach, a to je na betón pravda," skonštatoval Oswald. Za roky monitorovania si pamätá aj na teplotné rekordy – tou najnižšou bola napríklad teplota mínus 25 Celziových stupňov, inverzné javy, ktoré sa pravidelne opakujú, či na záplavy.

Na titulnej foto: Rudolf Oswald (vľavo) a starosta obce Kremnické Bane Juraj Vozár

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM