Webnoviny - Svet

Rusi by mali chcieť iba dobré vzťahy, nazdáva sa Rasmussen

WEBNOVINY.SK

Generálny tajomník NATO Anders Fogh RasmussenFoto: SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen si vybral pôdu slovenského rezortu diplomacie na to, aby Rusku adresoval vyhlásenia k raketovému obrannému štítu. Rusku sa venoval na tlačovej besede po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom.

Vzťahom s Ruskom Rasmussen pripisuje nesmiernu dôležitosť, i keď sú oblasti, kde sa nezhodnú, sú aj oblasti, v ktorých zdieľajú obavy o bezpečnosť, ako je Afganistan, boj proti terorizmu či zbrane hromadného ničenia, z ktorých niektoré majú taký dostrel, že môžu dosiahnuť ciele na území NATO. K obrannému systému prizvali na spoluprácu aj Rusko, aliancia by vytvorila vlastný systém a Rusko takisto. Obaja by si vymieňali dáta a systém by bol efektívnejší.

„Naše rakety nie sú namierené voči Rusku,“ prízvukoval opakovane Rasmussen, ktorý krajinu nepovažuje za hrozbu voči aliancii a ani Rusko by nemalo považovať NATO za nebezpečenstvo. Toto je najsilnejšie ubezpečenie, aké Rusko môže kedy dostať, dodal Rasmussen. Snáď si Rusko uvedomí, že je v ich záujme udržať si dobré vzťahy s NATO aj EÚ a nie nová studená vojna, uzavrel tému.

Dnes už po niekoľký raz Rasmussen aj na pôde rezortu diplomacie poďakoval Slovensku za jeho prínos k operácii ISAF v Afganistane. Verí, že Slovensko splní záväzok dostatočných financií do obrany, aby mohlo čeliť bezpečnostným výzvam v budúcnosti. „Sloboda nie je zadarmo,“ vyhlásil.

Nikto nechce dopustiť, aby ekonomická kríza prerástla do bezpečnostnej krízy, konštatoval Dzurinda a dodal, že je potrebné čo najefektívnejšie hospodáriť. Jedným zo spôsobov je práve koncept inteligentnej obrany, ktorý inicioval Rasmussen a ktorý hovorí o tom, ako mať viac bezpečnosti za menej peňazí. Návodom sú bližšie vzťahy spojencov, využívanie existujúcich spôsobilostí, spájanie zdrojov pri nákupe techniky, zameranie investícií do prioritných oblastí, modernizácia.

Aj Slovensko sa podľa Dzurindu snaží nájsť spôsoby, ako by napriek limitovaným financiám malo schopnú armádu, pomôcť má aj strategická koncepcia rozvoja ozbrojených síl. Slovensko musí byť dôveryhodný spojenec, apeloval Dzurinda.

„Podporím všetky aktivity vedúce k zvládnutiu tejto ambície,“ dodal s tým, že ich bude podporovať v rokovaniach o rozpočte aj novej strategickej koncepcii, aj rozhovoroch s mimovládnymi organizáciami.

Rasmussen chválil slovenských vojakovGenerálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen (vľavo) je dnes v Bratislave na oficiálnej návšteve, prijala ho premiérka Iveta Radičová (uprostred). Radičová sa s Rasmussenom stretla v priebehu tohto roka už po druhý raz. Dnes preto plynule pokračovali v rozhovoroch, ktoré začali na návšteve Radičovej v NATO. Hovorili preto najmä o rozpočte a podiele Slovenska na financovaní NATO. Rasmussen chváli, že slovenskí vojaci v operácii ISAF v Afganistane robia skvelú prácu a ocenil, že v krajine zostali napriek ekonomickým výzvam.Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen nalieha na všetky členské krajiny aliancie, aby prijali tri oblasti na zefektívnenie ozbrojených síl. Povedal to dnes na brífingu po stretnutí so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Podľa Rasmussena je potrebné, aby krajiny zostali zaangažované v medzinárodných operáciách NATO, aby pokračovali v modernizácii armády tak, aby bola mobilnejšia a orientovaná na špičkové technológie, a nevyhnutná je podľa neho aj kooperácia a zdieľanie zdrojov. „Potešilo ma, že Slovensko v oblasti armády a obrany napreduje práve v zmysle týchto priorít,“ vyhlásil Rasmussen. Ako však dodal, dlhodobo tento prístup nestačí, je potrebné vynakladať na ozbrojené zložky dostatok prostriedkov.

Radičová sa s Rasmussenom stretla v priebehu tohto roka už po druhý raz. Dnes preto plynule pokračovali v rozhovoroch, ktoré začali na návšteve Radičovej v NATO. Hovorili preto najmä o rozpočte a podiele Slovenska na financovaní NATO. Slovenskými prioritami sú účasť Slovenska v operáciách na Cypre a v Afganistane, modernizácia a zefektívnenie ozbrojených síl a účasť krajiny v medzinárodných projektoch NATO, čím môže spoločným úsilím viac krajín využiť zdroje výhodnejšie, tvrdí premiérka. Radičová dodala, že 28. októbra bude v Bratislave rokovať s členmi českej vlády a jednou z tém bude práve koordinácia a spoločný postup niektorých zložiek rezortov obrany oboch krajín.

Rasmussen chválil slovenských vojakov v Afganistane

Rasmussen tvrdí, že slovenskí vojaci v operácii ISAF v Afganistane robia skvelú prácu a ocenil, že v krajine zostali napriek ekonomickým výzvam. V Rasmussenovi vzbudzuje obavy, keď vidí, že výdavky na obranu klesajú. Podľa neho je výzvou, keď treba škrtať vo všetkých kapitolách a obrana nesmie zostať bokom, no zároveň ozbrojené sily musia byť pripravené efektívne nakladať s financiami. „Je dôležité, aby všetci členovia NATO pokračovali v investovaní do armády,“ vyhlásil Rasmussen.

„Slovensko je pripravené plniť si záväzky,“ prízvukovala Radičová. Krajina sa chystá na reorganizáciu ozbrojených síl, ktoré okrem inovácií potrebujú celkovú modernizáciu. Hlavným cieľom bude efektívnejšie využívanie zdrojov. Prvou úlohou je konsolidácia verejných financií, tvrdí Radičová s tým, že dlh je závislosť a závislosť si vyžaduje stále väčšie nároky na zabezpečenie štátu.

V Afganistane je podľa generálneho tajomníka vidieť pozitívne výsledky a celá operácia sa posúva vpred. „Taliban je pod tlakom,“ tvrdí Rasmussen. Po zabití Usámu bin Ládina je podľa neho organizácia na historickom rázcestí a musí sa vzdať extrémizmu a začať s politickým dialógom. Operácia ISAF navyše vstupuje do novej fázy, v júli chce NATO začať odovzdávať hlavné prvky vedenia krajiny do rúk Afgancov a Rasmussen dúfa, že celý presun ukončia do konca roka 2014.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM