Aktualizované Zo zahraničia

Rusi ZÚRIA: Nemyslite si, že Rusko jednoducho prijme členstvo Švédska a Fínska v NATO

Krok dvoch historicky neutrálnych štátov by bol jednou z najväčších zmien v bezpečnostnej architektúre Európy za celé desaťročia.

Ilustračný obrázok k článku Rusi ZÚRIA: Nemyslite si, že Rusko jednoducho prijme členstvo Švédska a Fínska v NATO
Zdroj: TASR/AP

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov naznačil, že Moskvu hnevajú správy o plánoch Švédska a Fínska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO). V pondelok o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

„Nikto by nemal mať mylné predstavy, že Rusko jednoducho prijme členstvo Švédska a Fínska v NATO,“ vyhlásil Riabkov a dodal, že bezpečnosť v oboch krajinách „sa týmto krokom neposilní“.

Vstup oboch severských štátov do NATO označil Riabkov za „chybu, ktorá bude mať ďalekosiahle následky“.

„Celkový stupeň vojenského napätia stúpne, predvídateľnosť v tejto oblasti klesne. Je to hanba, že zdravý rozum je obetovaný určitým domnienkam, čo by sa malo v súčasnej situácii urobiť,“ povedal Riabkov.

„Po rozhodnutí (Fínska a) Švédska sa celosvetová situácia radikálne zmení,“ upozornil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Obrovská zmena

Krok dvoch historicky neutrálnych štátov by bol jednou z najväčších zmien v bezpečnostnej architektúre Európy za celé desaťročia a odráža výrazný posun vo vnímaní vojenskej aliancie v tomto severskom regióne. Občania a vlády týchto dvoch krajín začali meniť názor na NATO po začatí invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára, píše agentúra Reuters.

NATO a Spojené štáty v nedeľu uviedli, že sú presvedčené, že Turecko nebude zdržiavať členstvo dvoch škandinávskych štátov v západnej vojenskej aliancii.

Kremeľ v pondelok oznámil, že rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) bezpečnosť v Európe nezlepší. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nie sme presvedčení o tom, že vstup Fínska a Švédska do NATO nejakým spôsobom posilní alebo zlepší bezpečnostnú architektúru na našom kontinente,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rokujú o členstve v NATO

Parlamenty Fínska a Švédska v pondelok rokujú o členstve v NATO. Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v nedeľu oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku.

Švédski vládnuci sociálni demokrati premiérky Magdaleny Anderssonovej v nedeľu uviedli, že podporujú podanie žiadosti o vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Rusko vníma snahu oboch severských krajín o vstup do Aliancie s veľkou nevôľou a hrozí, že podnikne zodpovedajúce protiopatrenia.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM