Správy Zo zahraničia

Ruská diva Pugačovová ŠOKUJE: Zapíšte ma do zoznamu zahraničných agentov!

Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová požiadala ruské ministerstvo spravodlivosti, aby ju zaradilo do zoznamu tzv. zahraničných agentov.

Ilustračný obrázok k článku Ruská diva Pugačovová ŠOKUJE: Zapíšte ma do zoznamu zahraničných agentov!
Zdroj: Instagram.com/alla_orfey

Ako v nedeľu informovala britská stanica BBC, Pugačovová prišla s touto žiadosťou v reakcii na rozhodnutie ministerstva z piatka, keď do zoznamu agentov údajne financovaných Západom zapísalo jej manžela Maxima Galkina, ktorý sa venuje politickej satire a je známy parodistom a moderátorom. Moskva tvrdí, že Galkin vykonáva politické aktivity a je za to platený Ukrajinou.

Manželova ostrá kritika

BBC pripomenula, že po začatí ruskej invázie na Ukrajinu Galkin vystúpil s ostrou kritikou tejto vojny. Neskôr komentoval aj ruským vojakom pripisované vojnové zločiny odhalené v meste Buča v Kyjevskej oblasti.

Samotná Pugačovová už viackrát prejavila svoj protivojnový postoj, ale k invázii na Ukrajinu sa priamo nevyjadrila.

Najnovšie však Pugačovová na sociálnych sieťach oznámila, že je solidárna so svojím manželom, „ktorý praje svojej vlasti prosperitu, mierový život, slobodu prejavu a to, aby naši chlapci (vojakov) prestali umierať pre iluzórne ciele, ktoré robia z našej krajiny vyvrheľa a sťažujú život našim občanom.“

Pugačovová je tak zrejme vôbec prvou osobou, ktorá požiadala o zaradenie do tohto zoznamu.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine ruské médiá informovali, že Pugačovová a Galkin so svojimi deťmi-dvojčatami z Ruska odcestovali. Pugačovová sa do Ruska vrátila koncom augusta – špekulovalo sa, že kvôli dvojčatám, ktoré sú školopovinné. Po návrate do Moskvy sa zúčastnila aj na rozlúčke so zosnulým bývalým sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom.

Populárna dodnes

Galkin je stále v zahraničí a vystupuje tam so svojimi zábavnými programami. Jeho publikum tvoria ruskí „expati“. Pugačovová (73) je známa svojím emotívnym spevom a scenáristicky náročnými vystúpeniami.

Hviezdnu kariéru síce zažila v 70. rokoch 20. storočia, ale v celom bývalom Sovietskom zväze je populárna dodnes. Pre svoju slávu a obľúbenosť je považovaná za nedotknuteľnú o­sobu.

Štatút „zahraničný agent“ podľa AFP pripomína termín „nepriateľ ľudu“ zo sovietskych čias. Má sa vzťahovať na osoby alebo skupiny, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia a vykonávajú politickú činnosť rôzneho druhu.

Tento termín má v Rusku silne pejoratívny význam a pre svojho nositeľa znamená dodatočnú kontrolu zo strany vlády. Počet osôb zaradených do tejto kategórie v Rusku výrazne stúpol po vypuknutí vojny na Ukrajine: zahraničnými agentmi sa stali mnohí politici, aktivisti i novinári kritizujúci Kremeľ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM