han Zo zahraničia

Rusko a Bielorusko začali vojenské MANÉVRE: Okolité štáty majú obavy! A čo NATO?

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo o začatí spoločného rusko-bieloruského vojenského cvičenia.

Ilustračný obrázok k článku Rusko a Bielorusko začali vojenské MANÉVRE: Okolité štáty majú obavy! A čo NATO?
Zdroj: TASR/AP

Cvičenie sa koná pod kódovým názvom Západ-2021 do 15. septembra koná na cvičiskách v Rusku a Bielorusku, ako aj v južnej časti Pobaltia.

Ako uviedla agentúra Interfax, na cvičení sa zúčastňuje personál vojenských kontingentov z Bieloruska, Kazachstanu a Ruska.

Čo je cieľom?

Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády a prvý námestník ministra obrany Viktor Gulevič uviedol, že cvičenie má za cieľ demonštrovať vysokú pripravenosť armád Ruska a Bieloruska na spoločné akcie na zaistenie suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

Gulevič ubezpečil, že „toto cvičenie neohrozuje ani európske spoločenstvo ako celok, ani konkrétne susedné krajiny“.

Dodal, že spoločné strategické cvičenie Západ-2021 „má výlučne obranné zameranie“. „Zlepšujeme výcvik vojakov a zvyšujeme pripravenosť vykonávať bojové misie,“ zhrnul Gulevič.

Reakcia NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už skôr vyzval Rusko, aby sa správalo predvídateľne a transparentne a zverejnilo počet vojenského personálu, ktorý sa zúčastní na cvičení Západ-2021. Pobaltské krajiny, ako aj Poľsko a Ukrajina sú totiž týmito manévrami znepokojené.

Podľa Interfaxu sa do cvičenia zapojí celkovo asi 200-tisíc ľudí. Z Ruska naň bolo vyslaných asi 2 500 vojakov a dorazili aj kontingenty z iných krajín: ide o asi 500 vojakov z Arménska, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Pakistanu a Srí Lanky.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že hlavná praktická časť cvičenia sa uskutoční na viacerých polygónoch v Rusku – Kaliningradskej, Pskovskej, Nižnonovgorodskej a Leningradskej oblasti, ako aj v južnej časti Baltského mora a na cvičiskách v Brestskej oblasti v Bielorusku.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM