Webnoviny - Svet

Rusko a Ukrajina sa dohodli na znížení cien plynu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP CHARKOV 21. apríla (WEBNOVINY) – Rusko a Ukrajina sa v stredu dohodli na znížení cien dodávok plynu pre Ukrajinu výmenou za predĺženie pobytu ruskej čiernomorskej flotily na Kryme o 25 rokov. Krajiny dohodu uzatvorili po stredajších rokovaniach svojich prezidentov Dmitrija Medvedeva a Viktora Janukovyča v Charkove na severovýchode Ukrajiny. „Naši ukrajinskí partneri získajú zľavu z ceny plynu,“ povedal Medvedev. Rusko tak poskytne Ukrajine zľavu 100 USD, ak budú ceny vyššie ako 330 USD za tisíc kubických metrov, ak budú nižšie ako 330 USD, Ukrajina získa zľavu 30 % z ceny.

Janukovyč povedal, že dohoda o plyne je bezprecedentná v histórii rusko-ukrajinských vzťahov a dodal, že Ukrajina by mohla doviezť v tomto roku 30 mld. kubických metrov plynu a v roku 2011 by sa mohol dovoz plynu zvýšiť na 40 mld. kubických metrov.

Podľa novej ukrajinskej vlády desaťročná dohoda o dodávkach plynu, ktorú Kyjev a Moskva podpísali v januári 2009, stanovila neprimeranú cenu. Ukrajinskí predstavitelia sa prednedávnom vyjadrili, že chcú, aby celoročné platby Kyjeva za ruský plyn klesli o 4 mld. USD, pričom priemerná cena za rok 2010 by podľa nich mala byť 240 až 260 USD za tisíc kubických metrov. V prvom štvrťroku tohto roka Ukrajina Rusku platila za tisíc kubických metrov 305 USD, pričom susedné Bielorusko iba 168 USD.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM