Aktualizované Zo zahraničia

Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na sklad paliva v pohraničnom meste Belgorod

Z oblasti Belgorodu už v utorok večer hlásili sériu výbuchov, ku ktorým došlo v sklade munície nachádzajúcom sa neďaleko mesta.

Ilustračný obrázok k článku Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku na sklad paliva v pohraničnom meste Belgorod
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ruské úrady obvinili Ukrajinu z útoku na sklad paliva v ruskom meste Belgorod, ktoré leží asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc. Na Belgorod podľa nich zaútočili v piatok ráno dva nízko letiace ukrajinské vojenské vrtuľníky, informoval denník The Guardian.

Útok na sklad paliva

Toto tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť a ukrajinská strana sa k nemu bezprostredne nevyjadrila.

V Belgorode, správnom centre Belgorodskej oblasti, vypukol v piatok ráno mohutný požiar. Podľa miestneho gubernátora Viačeslava Gladkova horel sklad paliva. Mali naň zaútočiť dve ukrajinské helikoptéry, ktoré prileteli z ukrajinskej strany hranice. Svoje tvrdenie však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Gladkov prostredníctvom aplikácie Telegram ďalej uviedol, že útok sa zaobišiel bez obetí na životoch. Zranenia podľa neho utrpeli len dvaja pracovníci, ktorí však nie sú v ohrození života.

Séria výbuchov

Požiar v Belgorode sa snažili dostať pod kontrolu miestni hasiči, ktorí preventívne evakuovali okolité ulice. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti oheň zachvátil osem palivových nádrží, pričom hrozilo ďalšie šírenie plameňov, uvádza The Guardian.

Z oblasti Belgorodu už v utorok večer hlásili sériu výbuchov, ku ktorým došlo v sklade munície nachádzajúcom sa neďaleko mesta. Belgorod leží 80 kilometrov severne od ukrajinského mesta Charkov, ktoré v posledných týždňoch čelí intenzívnym útokom ruských inváznych síl.

Opustili Černobyľ

Ruskí vojaci opustili oblasť okolo nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, pretože boli vystavení vysokým dávkam radiácie, keď v kontaminovanej oblasti kopali zákopy, uviedla v noci na piatok ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom. TASR túto informáciu prevzala od denníka The Guardian.

„Treba poznamenať, že sa potvrdili informácie o opevneniach a zákopoch, ktoré (ruskí vojaci) vybudovali priamo v Červenom lese, ktorý je najviac znečisteným miestom v (černobyľskej) uzavretej zóne,“ napísala spoločnosť Energoatom prostredníctvom aplikácie Telegram.

„Nie je teda prekvapujúce, že okupanti boli vystavení značným dávkam radiácie a pri prvom náznaku choroby z ožiarenia spanikárili,“ pokračuje vyhlásenie.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však tvrdenie ukrajinských činiteľov nebola schopná nezávisle overiť a požiadala ich o poskytnutie ďalších informácií. Prítomnosť ruských síl bola po tejto informácii spozorovaná v okolí elektrárne.

Vystrašení Rusi

Odborník na jadrovú energiu Edwin Lyman navyše pre agentúru AP uviedol, že je „nepravdepodobné“, aby veľký počet vojakov naraz začal vykazovať príznaky choroby z ožiarenia. Je však možné, že niekoľko ruských vojakov pri kopaní narazilo na rádioaktívny materiál, ktorý ich ožiaril, čo vystrašilo ostatných, dodal Lyman.

„Na území jadrovej elektrárne v Černobyle už nie sú žiadni cudzinci,“ uviedla vo štvrtok na Facebooku ukrajinská štátna agentúra, ktorá dohliada na uzavretú zónu okolo tejto bývalej elektrárne.

V prvý deň invázie – 24. februára – ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad. Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj Zázporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení.

Vyháňanie okupantov

Ruská armáda sa sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti, uviedol v noci na piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny, najmä v regióne Donbas. TASR tieto informácie prevzala od denníka The Guardian.

„Na sever od Kyjeva, smerom na Černihiv a v Sumskej oblasti pokračuje vyháňanie okupantov,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom videopríhovoru. Ruská armáda si podľa ukrajinského prezidenta uvedomuje, že v týchto regiónoch nedokáže bojovať s takou intenzitou, ako v prvej polovici marca.

„Musíme si však uvedomiť, že pre ruskú armádu je to súčasť jej taktiky… Poznáme ich plány. Vieme, čo plánujú a čo robia,“ zdôraznil Zelenskyj. Situácia na juhu a východe Ukrajine je podľa Zelenského aj naďalej „veľmi ťažká“, pričom ruské jednotky sa „v Donbase, v Mariupole a v smere na Charkov“ pripravujú na „veľké útoky.“

Protiruské sankcie

Ukrajinský prezident informoval svojich krajanov aj o pokračujúcom diplomatickom úsilí Kyjeva, v rámci ktorého sa prihovoril parlamentom v Austrálii, Holandsku a Belgicku.

„Cítil som úplnú podporu. Čakám na konkrétne kroky. Vyzval som na prísnejšie sankcie voči Rusku. Musíme vyvíjať tlak na agresora, kým sa agresia neskončí,“ vysvetlil.

Zelenskyj vo štvrtok hovoril s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o protiruských sankciách, ekonomickej pomoci aj európskom smerovaní Ukrajiny.

Kyjev stále v ohrození

Prezident tiež vo štvrtok telefonoval so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom, pričom sa rozprávali najmä o ďalších možných mierových rozhovoroch v Turecku či o „vytvorení efektívneho systému bezpečnostných záruk“ pre Ukrajinu.

Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany vo štvrtok upozornil, že Kyjev je napriek odsunu ruských jednotiek aj naďalej vystavený vysokému riziku ruských náletov. Za uplynulých 24 hodín sa počet bojových letov údajne „výrazne zvýšil“, tvrdí nemenovaný predstaviteľ. Ruské tvrdenia o deeskalácii označil za „peknú rétoriku“, avšak realita je podľa neho taká, že „Kyjev je stále veľmi ohrozený.“

Taktické prápory

Rusko povolalo na Ukrajinu viac ako tisíc svojich vojakov, ktorí pôsobia v Gruzínsku, uviedlo v noci na piatok britské ministerstvo obrany na Twitteri. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Podľa britského rezortu obrany Kremeľ presúva na Ukrajinu 1200 až 2-tisíc vojakov z gruzínskych odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko. Z tejto skupiny vojakov plánuje Moskva vytvoriť tri „taktické prápory“, uviedlo ministerstvo.

„Je veľmi nepravdepodobné, že by Rusko dopredu plánovalo posilniť svoje sily týmto spôsobom, a teda svedčí to o tom, že počas vojny utrpelo nečakane veľké straty,“ píše britský rezort obrany.

Demoralizovaní vojaci

Demoralizovaní ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú plniť rozkazy, ničia svoju výzbroj a nešťastnou náhodou zostrelili vlastné lietadlo, oznámil vo štvrtok šéf britskej tajnej služby Jeremy Fleming. Ruský prezident Vladimir Putin evidentne „mimoriadne nesprávne hodnotil“ inváziu, dodal šéf britskej tajnej služby.

Ruská armáda sa sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti, uviedol v noci na piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že očakáva zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny, najmä v regióne Donbas.

Požiar skladu paliva v pohraničnom meste Belgorod
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM