Zo zahraničia

Rusko sa lúči s Gorbačovom: Prišiel aj maďarský premiér Orbán, Putin sa ospravedlnil

Pred Domom odborov sa vytvoril dlhý rad ľudí, ktorí prišli vzdať úctu bývalému sovietskemu prezidentovi. Na poslednú rozlúčku prišla aj speváčka Alla Pugačevová a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Ilustračný obrázok k článku Rusko sa lúči s Gorbačovom: Prišiel aj maďarský premiér Orbán, Putin sa ospravedlnil
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V Stĺpovej sále Domu odborov v Moskve prebiehala od desiatej hodiny miestneho času (09.00 h SELČ) posledná rozlúčka s prvým a jediným sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov po „vážnej a dlhej chorobe“.

Podľa svetových agentúr a ruských médií sa pred Domom odborov vytvoril dlhý rad ľudí, ktorí prišli osobne vzdať úctu Gorbačovovi. Policajti ich dovnútra púšťali po skupinách.

Otvorená rakva s Gorbačovovým telom, ku ktorej ľudia kládli kvety, bola lemovaná čestnou strážou. Pri rakve sedela Gorbačovova dcéra Irina Virganská a jeho dve vnučky, píše agentúra AP.

Putin poslal telegram

Na poslednú rozlúčku prišli aj speváčka Alla Pugačevová a podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Šéf Kremľa Vladimir Putin sa ospravedlnil pre zaneprázdnenosť, no vo štvrtok cestou do Kaliningradu navštívil moskovskú nemocnicu, kde Gorbačov zomrel, a položil kvety k jeho rakve. Gorbačovým príbuzným poslal sústrastný telegram, v ktorom zosnulého politika vyzdvihol ako výnimočného svetového lídra.

Západné krajiny sú zastúpené na úrovni veľvyslancov a diplomatov, keďže Rusko v reakcii na sankcie uvalené za inváziu na Ukrajinu zakázalo viacerým zahraničným politikom vstup na svoje územie. Vzdušný priestor Ruska je navyše uzavretý pre lietadlá z „nepriateľských krajín EÚ“.

Prečítajte si tiež

Bez štátneho pohrebu

USA zastupuje veľvyslanec v Rusku John Sullivan. Na rozlúčku osobne prišiel maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je kritikom protiruských sankcií.

Rozlúčka sa konala v klasicistickej budove, kde sa od konca 18. storočia zabávala moskovská šľachta. Po vzniku Sovietskeho zväzu bola dejiskom straníckych podujatí a pohrebov vodcov, ako boli Vladimir Iľjič Lenin (január 1924) či Josif Stalin (marec 1953).

Napriek výberu prestížneho miesta na rozlúčkový obrad Kremeľ nezorganizoval Gorbačovovi štátny pohreb. Jeho hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že obrad bude mať „prvky štátneho pohrebu“, ako sú čestná stráž a pomoc vlády pri jeho organizácii. Ten by si totiž vyžadoval účasť Putina a pozvanie zahraničných politikov, čo sa Moskva v súčasnej atmosfére napätých vzťahov so Západom po invázii na Ukrajinu zdráhala urobiť, konštatuje AP.

Gorbačova následne pochovajú na moskovskom Novodevičom cintoríne vedľa manželky Raisy, ktorá zomrela v roku 1999. Je miestom posledného odpočinku množstva popredných ruských spisovateľov, intelektuálov i politikov, vrátane prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Posledná rozlúčka s Michailom Gorbačovom
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM